Hírzóna

A szegedi lézerközpontba is ellátogathatunk a Kutatók Éjszakáján

A szegedi lézerközpontba is ellátogathatunk a Kutatók Éjszakáján

2018. szeptember 25., kedd
A szegedi lézerközpontba is ellátogathatunk a Kutatók Éjszakáján

A szegedi lézerközpontba, az ELI-ALPS-ba is ellátogathatnak pénteken, a Kutatók éjszakáján az érdeklődők, a tudományos intézet kapui most először nyílnak meg a nagyközönség előtt - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Estétől túrákon mutatják be a kutatóintézetet, előadás hangzik el az itt folyó munkáról, az "alkatrész-simogató" keretében a világszínvonalú műhelyek tevékenységébe pillanthatnak be a látogatók, szó esik a vákuumtechnológiáról, és fény derül arra is, milyen az ELI divat. A Tisza-parti városban a lézerközpont mellett csaknem háromszáz program közül válogathat az óvódásoktól a felnőttekig minden korosztály, a tudományt és a kutatói életpályát népszerűsítő eseménysorozaton máskor nem látogatható helyek nyílnak meg a látogatók előtt. Kreatív foglalkozások, előadások, laborlátogatások, interaktív bemutatók, éjszakai kalandtúrák és látványos kísérletek sora fogadja az érdeklődőket. Szó lesz például a mesterséges intelligencia legújabb eredményeiről, az energiatakarékosság és -termelés lehetőségeiről, a robotika alapjairól, a hulladékszobrászat újdonságairól, a postagalamb-versenyzésről, és az érdeklődők "agyfényesítő" módszerekkel, az ujjlenyomat-vizsgálat lépéseivel és a kakaó történetével is megismerkedhetnek, valamint betekinthetnek például az anyagmegmunkáló lézerlaboratóriumba, a csontvázleleteket őrző raktárba és a GeoLaborba is. A tudománynépszerűsítő programokra látogatók életmód-tanácsadáson, látás- és hallásszűrésen is részt vehetnek, barangolhatnak az őslények világában, de azt is megtudhatják, hogyan készül a gyógyszer, hogyan néz ki egy daganatos sejt, mit rejt a föld mélye, vagy miként mondaná egy ómagyar időutazó azt, hogy Windows. Lesz ételkóstoló és receptcsere, növény- és rovarismereti teszt, táncbemutató és táncház, interaktív kódfejtés, dísznövény-szaporítás, antropológus játszóház és lézeres lövészet is.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.