Kultúra

Több mint félezer alkotás érkezett a Vásárhelyi Őszi Tárlatra

Több mint félezer alkotás érkezett a Vásárhelyi Őszi Tárlatra

2018. augusztus 2., csütörtök
Több mint félezer alkotás érkezett a Vásárhelyi Őszi Tárlatra

A 65. Vásárhelyi Őszi Tárlatra 241 alkotó 530 művet adott be, ezek közül választja ki a zsűri azokat, melyeket októberben bemutatnak az Alföldi Galériában.

Miklós Péter, a Tornyai-múzeum igazgatója a zsűrizésről tartott csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, a beadott művek között 295 festmény, 107 grafika, 114 plasztikai alkotás, valamint 14 máshova nem sorolható, vegyes technikával készült egyéb mű szerepel. Az öttagú zsűri szerdán a szobrászati és festészeti anyagot nézte végig, csütörtökön a grafikákat veszik sorra, valamint a teljes anyagot áttekintve véglegesítik a bent maradt művek listáját, pénteken pedig határoznak az elismerésekről, így a tárlat 1,5 millió forinttal járó fődíjáról, a Tornyai-plakettről, valamint az idén első ízben odaítélt életműdíjról is. Ez utóbbit a korábbi fődíjasok közül az idei tárlaton résztvevők egyikének ítélik oda. A döntés azonban csak a kiállítás megnyitóján lesz nyilvános. Az elismerések között átadják a fiatal festők nívódíját és a Magyar Művészeti Akadémiával közösen alapított Rudnay-ösztöndíjat is.

Pogány Gábor, a zsűri elnöke elmondta, a beérkezett anyagot áttekintve látszik, hogy a kiváló művészek is készültek az országos képzőművészeti seregszemlére. Hozzátette: idén többen is visszatértek a tárlat hosszú története során korábban többször szereplő, de az elmúlt néhány évben távol maradó alkotók közül.

A válogatás elveiről a művészettörténész kifejtette, igyekeznek két vagy akár három alkotással is felhívni a közönség figyelmét az igazán kiemelkedő teljesítményt nyújtó képzőművészekre. A Vásárhelyi Őszi Tárlat a maga nemében egyedülálló képzőművészeti seregszemle Európában, ugyanis nincs még egy olyan kiállítás, melyet több mint hat évtizede minden esztendőben megrendeznek, egyedül a kétévente megtartott Velencei Biennálé tekint vissza komolyabb múltra. Az első ízben 1954-ben megszervezett kiállítás mára Magyarország legjelentősebb kortárs képzőművészeti seregszemléjévé vált.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.