Közélet

Pocsék a legolcsóbb tanszerek minősége

Pocsék a legolcsóbb tanszerek minősége

2018. augusztus 30., csütörtök
Pocsék a legolcsóbb tanszerek minősége

Az iskolakezdés nem olcsó mulatság. A tanszerek, könyvek beszerzésén kívül számos kellékre

van szükség, ami előre nem látható költségeket okoz.

„Két gyerekem van, egyikük ötödikbe megy, a másik ismétli a nagycsoportot az óvodában. Minden évben elhatározom, hogy nem az utolsó héten fogom összeszedni a tanszereket, de ez eddig egyszer sem sikerült. Idén javult a helyzet, két héttel az iskolakezdés előtt beszereztem majdnem mindent és csak az iskolatáska meg a tornacipő maradt a végére. Középkategóriás minőséget szoktam választani a tanszerekből. Ez persze drágább, de az a tapasztalat, hogy a "legolcsóbb" valójában használhatatlanul pocsék, amivel csak a gond van később. Találkoztam már temperával, amit felnőtt se tudott kinyitni, és olyan ollóval, aminek nem zártak össze az élei. A ceruzák, festékek és a füzetek különösen kritikus pontok, kritikátlanul pocsék minőséget is árulnak ezekből.

” – mesélte nekünk Orsi.

Általános iskolás korban kell a legtöbbet elkölteni a papír- és írószerekre, náluk még venni kell színes ceruzát, temperát, körzőt, vonalzókat, melyeket a szülők elmondása szerint ritkán használnak. Az ilyen gyerekeket lehet motiválni a tanulásra a kedvenc szuperhősös füzeteivel, erre természetesen külön üzlet is épült, így akár egy Star Wars-os füzet nem a legolcsóbb kategória. Ha betérünk egy írószerbe a listánkkal, könnyen meglepődhetünk a pénztárnál fizetésnél. Egy általános és középiskolásnál minden órára külön füzet kell. Egy átlagosat már kapunk 60 forintért, ami kicsit színesebb vagy mintásabb, annak az ára egészen 300 forintig növekedhet. A grafitceruza csomagja nagyjából 400 forint, egy színes ceruza doboz ára pedig egészen ezer forintig elmehet. Kell venni egy rendes kezdőcsomagba ceruzahegyezőt, ollót, vonalzót és körzőt is, ami így egyben legalább 4000 forintra rúg. Ha új táskára is szükség van, akkor a legegyszerűbbet 8-10 ezer forintért kaphatjuk meg.

"Három gyermekem van, a nagylányom egyetemista, az egyik fiam középiskolás, a másik pedig általánosba jár. A legkisebbnek a legjobb kategóriájú tanszereket vesszük meg, de a műszaki középiskolába járó fiamnál is figyelünk a minőségre, mert nem mindegy, hogy milyen rotring ceruzával készíti el a rajzokat, ő egyébként kitűnő tanuló is" – meséli Heni.

Az utolsó tankönyvcsomagok is megérkeztek az alaprendelésekből az iskolákba – mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Az államtitkár közölte: 12,5 millió tankönyv került ki az oktatási intézményekbe kevesebb, mint egy hónap alatt, így minden iskola számára biztosítottak a tankönyvek a szeptemberi tanévkezdéshez.

Tizenkét millió tankönyvet gyártottak le

Szeptembertől már több mint egymillió diák kapja ingyen a tankönyveket, hiszen az általános iskolások mellett a középiskola első évfolyamát megkezdőknek, illetve szüleiknek sem kell fizetniük ezért. Rajtuk kívül térítésmentes tankönyvellátást kaphatnak a tartósan beteg, a sajátos nevelési igényű, azaz például a fogyatékos gyermekek, illetve azok a diákok, akik három, vagy többgyermekes családban nevelkednek. Ám még az olyan diákok is ingyen kaphatnak tankönyvet, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek.

„A tankönyveket ingyenesen kapjuk, ez óriási segítség. Még ezek nélkül is minimum tizenötezer forint az évkezdés. Ha iskolatáska, vagy tolltartó is kell, akkor az még ugyanennyi plusz pénz. Eddig reggel mindig autóval vittem a gyerekeket iskolába-óvodába, utána pedig mentem tovább munkába. Hazafelé ugyanez. Elég nagy nehézség, hogy a munkaidőm vége azonos az iskola-óvoda zárásával. Ez azt jelenti, hogy ha nem lógok el pár percet a munkából, esélyem sincs, hogy zárásra ott legyek mindkét gyerekért. Idén kipróbáljuk, hogy a fiam haza tud-e menni az iskolából egyedül, lakáskulccsal, de a kisebbik gyerekkel ez még évekig nem fog működni.” – foglalta össze a mindennapokat a kétgyerekes anyuka. Vannak olyan gyerekek, akik egyik csoportba sem sorolhatóak, tehát kilencedik osztály felett tartanak, vagy nem rászorulók. Nekik a legdrágább megvásárolni a kéttannyelvű könyveket, amik között 25 ezer forint egységárút is találni. A Bolgár népismeret 9-12. osztályosok számára készített tankönyv a drágábbak közé tartozik, ugyanis ennek pontosan 25 ezer forint az ára. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkár közölte, az iskolák az idén több mint 3300 tételből választhattak.

A jó minőségű tankönyvek további biztosítása érdekében európai uniós támogatással a következő három évre tankönyvfejlesztési program indult, összességében mintegy 900 tétel fejlesztése valósul meg. Hangsúlyosan olyan, sajátos nevelési igényű gyermekeknek szóló, illetve nemzetiségi tankönyvek fejlesztését tűzték ki célul, amelyek nem voltak a piacon – mondta.

A rendőrség minden évben fokozott jelenléttel vesz részt az iskolakezdés idején azoknál az intézményeknél, ahol indokolt. Az egyenruhások segítik a gyermekek biztonságos közlekedését, fokozott figyelmet fordítanak a gépjárművezetőkre is, hogy betartják –e a szabályokat. A tanév megkezdése előtt az iskolarendőr program keretében a munkatársak felkeresik azokat az alap- és középfokú oktatási intézményeket, amelyek még nem csatlakoztak a programhoz és kérik őket az együttműködésre. Az iskolarendőr folyamatos kapcsolatot tart a tanintézmény vezetőségével és a diákokkal. Ha meghívják őket, részt vesznek a jelentősebb iskolai rendezvényeken (tanévnyitó, tanévzáró, fogadóóra, szülői értekezlet). Az iskolarendőrök segítséget nyújtanak a baleset-megelőzés érdekében kiadott szóróanyagok, kiadványok terjesztésében, valamint a KRESZ-oktatás koordinálásában. Felkérés esetén szakmai segítséget nyújtanak az iskolai bűnmegelőzési tanácsadók részére. Előadásokat tartanak a gyerekek életkori sajátosságainak figyelembevételével számos témában, úgy mint gyalogos- és kerékpáros közlekedés, az utca veszélyei, idegennel szembeni viselkedés, alkohol- és drog-fogyasztás, dohányzás interneten előforduló bűnözés veszélyei.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.