Közélet

Légi felderítéssel két nap alatt 117 fertőzött földterületet azonosított be a hatóság

Légi felderítéssel két nap alatt 117 fertőzött földterületet azonosított be a hatóság

2018. augusztus 1., szerda
Légi felderítéssel két nap alatt 117 fertőzött földterületet azonosított be a hatóság

Júliusban a Csongrád Megyei Kormányhivatal Földhivatali osztályai 71620 ha területet ellenőriztek le. Az ellenőrzés légi felderítéssel, illetve gépjárművekkel zajlik. A felderítés megkezdése óta Csongrád megyében 28 olyan jegyzőkönyv készült, mely megalapozhatja növényvédelmi bírság kiszabását.

A 2018. július 18-án és július 24-én végzett légi felderítés hatékonyságát egyrészt 117 fertőzött terület beazonosítása bizonyítja, másrészt az, hogy a helikopter megjelenése felkeltette a figyelmet a tulajdonosok, illetve a földhasználók körében és ösztönözte a parlagfű elleni védekezést. A beazonosított területeket a hatóság szakemberei gépkocsival is felkeresik és jegyzőkönyvben rögzítik az otttalált állapotot. A földhivatali osztályokhoz folyamatosan érkeznek a bejelentések is: egyrészt a lakosságtól, másrészt a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesülettől valamint az önkormányzatok és a Járási Hivatalok ügyiratáttételei azok a megkeresések, melyek kivizsgálása folyamatosan zajlik.

A felderítés eddigi tapasztalatai alapján megállapítható, hogy a parlagfűvel erősen fertőzött területek főként a megye déli és dél-nyugati részén, a homokterületeken koncentrálódnak. Itt főként a gabonafélék betakarítása után a műveletlenül maradt tarlókon található parlagfű. Az allergén gyomnövény jelenléte a kötött talajú területeken, a tarlókon és a napraforgó kultúrákban is jellemző. A csapadékos nyár következtében az útszéleken, árokpartokon a parlagfű fejlettsége - amennyiben mostanáig nem végeztek védekezést - elérte a virágbimbós állapotot, tehát elkezdődött a pollen szóródása. A gabonafélék betakarítása után el nem végzett tarlókezelés miatt megjelent parlagfű virágzásáig még körülbelül 2-3 hét van hátra. A kormányhivatal felhívja a figyelmet, hogy ahol a tarlókezelés a továbbiakban sem történik meg, ott jelentős növényvédelmi bírságot megalapozó felderítésre kerülhet sor. (Forrás:A Csongrád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálata)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.