Írjon nekünk

Közélet

Komoly kihívás a nevelőszülőség

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/sk.jpg

Megjelent:

Kevesen vállalják, hogy nevelőszülők lesznek, de az országos adatokhoz képest Szegeden még így is sokan vállalják ezt a feladatot. Egy évek óta aktívan dolgozó nevelőszülő szerint csak a családban gondolkozás lehet a megoldás.

Barta Áginak hét gyermeke van. Kettő sajátja mellett, öt gyermeket nevelőszülőként támogat. Szerinte csak családként lehet együttműködni, másként nincs értelme. A gyerekek egyszerűen elfogadták a helyzetüket, és szeretik egymást. Vannak közöttük harcok, de ez csak annyira komoly, mint minden más családban. A közös sors, és a családba tartozni akarás összekovácsolta őket az évek során.

„ Imádok anyuka lenni. Három éve vagyok nevelőszülő, és mióta nem munkának fogom fel, minden nap ajándék. Reggel felkelek, megcsinálom nekik a reggelit, majd elindítom őket az iskolába. Remélem, hogy később fiatal felnőttként is ide fognak hazajárni, én bármikor szívesen látom majd őket. „  – teszi hozzá Ági, az SOS Gyermekfalvak nevelőszülője, aki egyedülállóként foglalkozik a gyerekekkel.

Az SOS Gyermekfalvak Magyarország Orosházi szervezeténél rendszeresen toborozzák a nevelőszülőket. Az orosházi terület viszi a szegedi vonalat is, itt tíz az SOS tulajdonában lévő kertes házban lakhatnak a gyerekek, vagy a nevelőszülők saját ingatlanában. Jelenleg ötven gyermek van lehelyezve, tizenöt nevelőszülőnél.

„ A csecsemőtől a felnőtt korú gyermekig terjed a korosztály, akikkel foglalkozunk. Sajnos nincs elég nevelőszülő, ezért mindig toborozzuk őket, jelenleg is várjuk a jelentkezőket. A hivatás vállalásáért cserébe minden segítséget megadunk, hogy egy családként tudjanak együttműködni gyerekek és szülők.” – árulta el Ihász Éva, nevelőszülői hálózatvezető.

Csongrád megyében van szinte a legtöbb nevelőszülő – állítja a statisztikák alapján Kothencz János, az ÁGOTA alapítvány alapítója, aki egyben a Szeged-Csanádi Egyházmegye Gyermekvédelmi Főigazgatója is. Saját fenntartású működtetési egységeikben a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatóval tematikus nevelői szülői toborzásokat végeznek. Nevelőszülőnek lenni nagy kihívást jelent, de nem lehetetlen. Egy olyan gyereknek lehet nevelőszülője, akit nevelésbe vettek, tehát a törvényes hozzátartozója nem tudta nevelni a gyermeket. Ez legtöbb esetben gondatlanságból következik be.

Ha valaki nevelőszülőnek jelentkezne, akkor először is egy pszichés alkalmassági vizsgálaton kell átesnie. Számítanak a körülmények, például a gyerekszoba nagysága is, mert a nevelőszülők a saját otthonukban látják el a feladataikat. Ezután következik egy döntést előkészítő képzés, ahol még mindig meggondolhatja magát az, aki erre vállalkozott.

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatónál egy kijelölt nevelőszülői tanácsadó is segíti a leendő nevelőszülő munkáját, és arra pedig külön felhívja a figyelmet a főigazgató, hogy a nevelőszülőséget nem szabad összekeverni az örökbefogadással. A nevelőszülőség esetében, ha a gyermek háttere rendeződik, akkor saját családja körében folytathatja az életét a fiatal.

Sok a tévhit a nevelőszülők támogatásának kérdésében is. 2010-től egy két – három gyermeket gondozásba vett nevelőszülőnél a támogatás elérheti egy átlag főállás összegét. Ezen kívül a gyermek vagy gyermekek összes szükségletét állják, legyen az akár gyógypedagógiai fejlesztés, vagy egyéb külön szükséglet. Ezen kívül van lehetősége a gyermekeknek táborozni, vagy kikapcsolódni is számtalan módon.

„ Több fiatal pár is vállal saját gyermekei mellé olyat, akit gondozásba vettek. A legtöbb olyan embert, aki erre adja a fejét, a szolidaritás motiválja. Komoly sikertörténet a miénk, mert nagyon sok gyereket később haza tudunk gondozni, és igazából nekünk az a legnagyobb dicséret, ha egyre kevesebb fiatallal kell foglakozni a gyermekvédelmi szakellátásban. Azonban a nevelőszülő toborzás és képzés nagyon fontos, erre nagy figyelmet fogunk fordítani a későbbiekben is.” – foglalta össze Kothencz János.

Ugyan férfiak is lehetnek nevelőszülők, sokan még mindig női szakmának tartják. Az SOS gyermekfalvak kutatása szerint sokan úgy tudják, csak nők jelentkezhetnek nevelőszülőnek, tízből ketten pedig tévesen azt gondolják, feltétel, hogy a nevelőszülő házasságban vagy tartós párkapcsolatban éljen.

Kommentek

Tovább olvasom

Hírzóna

A Diákhitel Központ idén is megrendezi a felvételizők hétvégéjét 

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/sk.jpg

Megjelent:

Szerző:

Most hétvégén a pályaválasztás dilemmáiról faggathatják a téma szakértőit az érdeklődő diákok.

Tovább olvasom

Hírzóna

Jó reggelt Szeged – Melegség érzékenyítő programot szerveznek az iskolákba

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/sk.jpg

Megjelent:

Szerző:

„Melegség és megismerés” címmel érzékenyítő képzést szervez a szegedi LMBT közösség tanároknak és segítő szakembereknek.  Kommentek

Tovább olvasom

Közélet

Melegség érzékenyítő programot szerveznek az iskolákba Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/sk.jpg

Megjelent:

„Melegség és megismerés” címe a programnak, amit a kormánnyal szembeni ellenállás helyi főszervezőjének számító Szegedi Civil Háló is népszerűsít.

Tovább olvasom

Aktuál