Egészség

Ilyen melegben tiltott a pörkölt és az alkohol

Ilyen melegben tiltott a pörkölt és az alkohol

2018. augusztus 6., hétfő
Ilyen melegben tiltott a pörkölt és az alkohol

A múlt héten melegünk volt, de kiderült, hogy ez a hét még rosszabb lesz. Akár 37 fokra is számíthatunk a hét közepén, ilyen hőségben pedig nagyon kell figyelni az egészségünkre, nem szabad nehéz ételeket enni, mert az egyébként is nehezen leadható hőt tovább fokozzuk. A szakember szerint, az alkohol szintén tiltott.

Hétfőn még előfordulhat egy kettő frissítő zápor, de keddtől már csak a masszív meleg vár ránk. 35 – 36 fok lesz, néhány helyen akár a 37 fokot is elérheti a hőmérő higanyszála – adott tájékoztatást a Szegedi Magaslégköri Obszervatórium. Ez még mindig nem melegrekord, mert korábbi években ilyenkor 39-tudunk 40 fok volt az átlag. Most azért érezhetjük a kevesebbet is ennyire elviselhetetlennek, mert nagyon párás a levegő.

Ezzel kapcsolatban a legjellemzőbb a nehézlégzés, illetve az, hogy már izzadással sem tudjuk párologtatni a belső hőt – emeli ki Fülöp Andrea, humán és biometeorológus.

A szakember tanácsait véleménye szerint kevesen fogadják meg. Nem szabadna nehéz ételeket enni ebben a hőségben, illetve csak vizet lehetne inni tisztán, vagy hígított gyümölcslevet maximum. A kávé is tiltva van, ugyanis csak elvonja a vizet a szervezettől. Az idősek a leginkább veszélyeztetettek ebben a melegben, ők sok gyógyszert is szednek, amelyek a melegben másképp szívódnak fel, főleg ha vízhajtót is felírt az orvos.

-Érdemes oda készíteni magunk mellé a napi elfogyasztásra ajánlott folyadékmennyiséget különben képesek vagyunk elfeledkezni róla, hogy inni kell.

Fülöp Andrea azt is fontosnak tartja, hogy az éjszakai szellőztetés semmiképpen se maradjon el. Az esti hőmérséklet sem alacsony, általában 20 fok körüli, de kell az átmozgatás a benti állott levegőnek. A rossz alvás miatt több a baleset, a konfliktus, de még az erőszakos bűncselekmények száma is megnövekszik ilyenkor. A mentőknél 15 %-kal növekedett meg a hívások száma, és az ájulásos rosszullétek a legjellemzőbbek ebben az időszakban. A hétvégére azonban jön a lehűlés, de sajnos nem lélegezhetünk fel nagyon, ugyanis csak 1-2 fokkal lesz hűvösebb. (Borítókép: MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.