Hírzóna

Harcolni akartak a "sztereotípiák" ellen, meggyilkolta őket az ISIS

Harcolni akartak a "sztereotípiák" ellen, meggyilkolta őket az ISIS

2018. augusztus 18., szombat
Harcolni akartak a "sztereotípiák" ellen, meggyilkolta őket az ISIS

Jay és Lauren, egy átlagos, huszonéves amerikai pár egy szép napon úgy döntött, felhagynak eddigi életükkel, félredobnak mindent, és biciklivel körbejárják az egész világot. Túrájuk során többek között azt is akarták bizonyítani, hogy nem kell elhinni mindent amit a sajtóban olvasunk, különös tekintettel az emberekkel kapcsolatos álságos előítéletekre. Ennek érdekében Tadzsikisztánon keresztül vezetett útjuk, melynek egyes részei jelen pillantban még az ISIS katonái által uralt területnek számítnak, de nekik szent meggyőződésük volt, hogy azok valójában a gonosz média által befeketített áldozatok, akik igazából jó emberek. Nos, tévedtek.Az Iszlám Állam korábbanközzétett egy videót, amelyen a tádzsikisztáni gázolás állítólagos elkövetői hűséget fogadnak a terrorszervezetnek.

Jay és Lauren – Fotó: Simplycycling.org

A két húszas évei végén járó fiatal, Jay és Lauren, egyik napról a másikra gondoltak egyet, és még 2017-ben felmondtak munkahelyükön. Mindezt azért tették, hogy kerékpáron utazhassák körbe a világot. Az általuk vezetett blogon ezt azzal indokolták, hogy nem akarják munkával elvesztegetni a drága idejüket, amit tölthetnének sokkal inkább élményszerzéssel is.

ELEGEM LETT ABBÓL, HOGY A NAPOM NAGY RÉSZÉT A LAPTOPOM ELŐTT GÖRNYEDVE TÖLTÖM. TÚL SOK CSODÁLATOS NAPLEMENTÉNEK FORDÍTOTTAM HÁTAT, TÚL SOK VIHAR TOMBOLT, AMIVEL NEM FOGLALKOZTAM, TÚL SOK LÁGY SZELLŐRŐL NEM VETTEM EDDIG TUDOMÁST.

-írta Jay egy blogbejegyzésben felmondása előtt. A pár útjuk során folyamatosan dokumentálta kalandjait, egészen a tragédia bekövetkeztéig, amikor is elérkeztek életük utolsó állomására, Tadzsikisztánba, ahol néhány területet még az Iszlám Állam tart ellnőrzés alatt. Jay és Lauren

a CBS tudósítása szerint

július 29-én tekertek át az országon, amikor egy autóból rájuk támadtak.Videót is mutattak a mészárlásról. A felvételen egy kocsi látható fényes nappal,

ahogy megfordulva áthajt a már elütött bicikliseken.

A túra során folyamatosan vezetett blognak köszönhetően nem rejtély, hogy az elfogadás mintaképei miért pont ezt az úticélt választották maguknak. Feltett szándékuk volt bebizonyítani ugyanis, hogy a kegyetlen és bigott média manipulálja a terroristákról alkotott képet, miközben ők is csak emberből vannak, ők is jó emberek. “Olvasod az újságokat és elhitetik veled, hogy a világ egy nagy, gonosz és ijesztő hely” – írta Jay a támadás előtt, majd így folytatta:

AZ EMBEREKBEN NEM LEHET MEGBÍZNI. AZ EMBEREK GONOSZAK, AZ EMBER MAGA AZ ÖRDÖG. ÉN EZT NEM VESZEM BE. AZÉRT TALÁLTÁK KI EZEKET A SZTEREOTÍPIÁKAT, HOGY A SAJÁT KOMPLEXUSUKAT ENYHÍTSÉK, ZAVARJA ŐKET, HOGY VAN, AKINEK NEM UGYANOLYAN A VILÁGNÉZETE MINT AMILYEN AZ ÖVÉK. MÁRPEDIG AZOK AZ EMBEREK IS JÓK. NAGYLELKŰEK, CSODÁLATOSAK ÉS KEDVESEK.”

A teljes történetet

ITT tudja elolvasni

.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.