Kultúra

Filmadaptációkban rendkívül erős a Szabadtéri

Filmadaptációkban rendkívül erős a Szabadtéri

2018. augusztus 7., kedd
Filmadaptációkban rendkívül erős a Szabadtéri

A Szegedi Szabadtéri Játékok nem csak a magyar nyelvű operákkal kívánja népszerűvé tenni a színházat, hanem évről évre népszerű filmek színpadi adaptációit hozza el Szegedre. Összeszedtük, hogy az elmúlt pár évben milyen filmes adaptációkat láthattak a nézők a Dóm téren.

A Szegedi Szabadtéri Játékok 2019-es évadjában két filmadaptáció is szerepel, ám idén, és tavaly sem volt ez másképp.

A Mamma Mia! évek óta sikeres

Tavaly a Mamma Mia!, és a Ének az esőben című musicalek jöttek a filmvilágból a színpadra. Az ABBA-musical volt az első olyan darab, amivel megkezdődött a Madách Színház és Szabadtéri Játékok együttműködése. Óriási sikert könyvelhettek el a szervezők a darabbal, ami nem véletlen, hiszen fergeteges diszkó hangulatot varázsoltak a Dóm térre. Emellett persze az is közrejátszott, hogy a darabot évek óta nagy népszerűség mellett játszották a Szabadtérin.

Ahogyan a Mamma Mia!, úgy az Ének az esőben is szerepelt a 2016-os repertoárban. A darab különlegességét a díszletek adták, ugyanis mindenhonnan a filmekre utaló tárgyak, mint filmszalagok és tárcsák köszöntek vissza a nézőkre. A 2016-os évben a fent említett két darabon kívül, még A tanú című magyar kultuszfilm is színpadra került, de nem a Dóm téren, hanem az újszegedi kis színpadon.

Az idei évadra is terveztek egy bulis darabot

Fotó: Kovács Ferenc Idén a Hegedűs a háztetőnt, és az Apáca Show című musicalt választották a szervezők filmadaptációknak. A Hegedűs a háztetőnt már ismerhette a magyar közönség, de az Apáca Showt hazánkban a Szabadtéri Játékokon játsszák először. Ezzel, a popslágerekben gazdag darabbal, ami a Westendet és a Broadwayt már meghódította, nem titkoltan az a célja a szervezőknek, hogy ugyanazt a hangulatot teremtsék meg, mint a Mamma Mia!-val. Az Apáca Show musical verziójának zenéjére biztosan nem lesz panasz, ugyanis azt Alan Menken szerezte, aki 8 Oscar-díjat is a magáénak tudhat. Bár a zeneszerzőt leginkább az olyan mesefilmek, mint az Aladdin és A kis hableány kapcsán kapcsán ismerhetjük, ugyanis ő szerezte a zenéiket, de ő a Rocky című film ötödik részéhez is ő írta a dallamokat.

Jövőre még a filmadaptációkban is szakítanak a hagyományokkal

Jövőre, a hagyományokkal eltérőn nem csak musical előadás lesz az, ami filmadaptációnak számít. Bár a látványosnak ígérkező Titanic musical feldolgozásban kerül színpadra, de a hétszeres Oscar-díjas Szerelmes Shakespear című film feldolgozása, egy prózai darab lesz. A jövő év nagy slágerének ígérkező Titanic musicalnek az angol nyelvű előzetesét is megtekinthetik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.