Közélet

Erdő Péter: Szent István a kereszténységet helyezte a magyar kultúra középpontjába

Erdő Péter: Szent István a kereszténységet helyezte a magyar kultúra középpontjába

2018. augusztus 18., szombat
Erdő Péter: Szent István a kereszténységet helyezte a magyar kultúra középpontjába

Szent István a kereszténységet helyezte a magyar kultúra középpontjába, ez alapján bontotta ki a magyar értékeket - mondta az esztergom-budapesti érsek az M1 aktuális csatorna szombat délelőtti műsorában.

Erdő Péter bíboros, prímás úgy fogalmazott, ahhoz, hogy egy szuverén emberi közösséget elhelyezzen a kozmoszban, világnézetre volt szükség, és Szent István a kereszténységet választotta, ez alapján határozta meg az értékeket. Ez azóta is ösztönöz arra, hogy ne vesszünk el a mindennapokban, széles horizonttal gondolkodjunk, hogy megérezzük a közösség értékét és azt, miért vagyunk itt - fogalmazott. Szent István államalapításával kapcsolatban azt mondta, a nyugati keresztény világ számos feltételt szabott, ezért Istvánnak több olyan szabályt kellett hoznia, amellyel - mint mondta - "EU-konformmá" tudta tenni az országot. Emellett viszont szenvedélyesen kereste, hogy Isten akarata és az egyház elvárása szerint miként lehet szabályozni az életet, és teljes egyházszervezetet akart létrehozni, hogy mások ne szólhassanak bele az irányításba - tette hozzá. Erdő Péter hangsúlyozta: nagy változás volt, hogy az ország elfogadta a kereszténységet, de Szent István vallotta: úgy kell csatlakozni a keresztény világhoz, hogy a magyarság a múltját, a gyökereit ne felejtse el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.