Közélet

A Tappancs Alapítványnál szinte minden évben van anyagi probléma

A Tappancs Alapítványnál szinte minden évben van anyagi probléma

2018. augusztus 10., péntek
A Tappancs Alapítványnál szinte minden évben van anyagi probléma

Az anyagi nehézségekkel küzdő szegedi Tappancs Alapítványnak nem ez az első olyan időszaka, amikor a pénzhiány gondot okoz nekik. Farkas Gabriella, az alapítvány mindenese, az állatmenhely működéséről beszélt.

Az alapítvány szinte minden évben, az adók 1%-nak felajánlása előtt, nehéz anyagi helyzetbe kerül. Tavaly is hasonló állapotba kerültek, illetve 5-6 volt még egy nehezebb időszakjuk.

„Általában igyekszünk beosztani a rendelkezésre álló forrásainkat, csak néha közbe jöhetnek nagyobb kiadások.”

- mondta Farkas Gabriella. Az ilyen nagyobb kiadások kapcsán példának hozta fel az egyik pályázatot, amin 8 millió forintot kaptak felújításra, de a költségek végül 15 millióra nőttek. Igaz anyagilag ez megterhelő volt számukra, de úgy gondolják, hogy ez végül megtérül, hiszen így 15-20 évig nem kell újabb felújításra költeniük. Az anyagilag problémás időszakokat csak az emberek jóindulatának, és takarékoskodásuknak köszönhetően tudják átvészelni.

„Az autónk nagyon rossz állapotban van, miközben nagy igénybevételnek van kitéve, de a cseréjét még halogatjuk, mert mindig akad valami fontosabb.”

– mesélte az alapítvány mindenese a takarékoskodás kapcsán. Az anyagi segítségeken és adományokon kívül az önkéntesek munkája is fontos az alapítvány életében. Bár az olyan önkéntes, aki takarítani menne a telepre kevés, de kutyasétáltatást sokan és szívesen vállalnak.

Fotó: céginfó

Jelenleg a telepen majdnem 160 állat van, ami telt házat jelent. Igazán takarékoskodni csak azzal tudnának, ha csökkentenék a befogadott állatok számát, de ezt az alapítvány nem szeretné, hiszen akkor a lényegük veszne el. Az egyébként, hogy telt házzal működnek, szinte folyamatos náluk, ugyanis amikor egy kutyát örökbe fogadnak tőlük, annak a helyére szinte azonnal bekerül egy másik. Ez nem azért van így, mert Szegeden és környékén nagyon sok lenne a kóbor állat, hanem azért, mert a sok külföldre és lakásba költözés, illetve idős állampolgárok elhalálozása miatt egyedül maradt házi kedvenc.

„Jelenleg azt érezzük, hogy ennek sosem lesz vége, mert a legkülönfélébb indokokkal adnak le hozzánk kutyákat. Nem kóbor kutyák kerülnek hozzánk, de azokká válnának, ha nem fogadnánk be őket.”

– írta le helyzetüket Farkas Gabriella. Az állatmenhely vezetője azt is megemlítette, hogy szeretnének az emberek gondolkodásmódján is változtatni az állattartással kapcsolatban. Meglátásuk szerint nem kell feltétlenül minden kertes házba költözőnek kutyát vennie, csak akkor, ha alaposan átgondolta, hogy valóban tud-e róla gondoskodni. Emellett azt is a leendő állattartók figyelmébe ajánlják, hogy inkább a menhelyről fogadjanak örökbe állatot, ne pedig szaporítóktól vegyenek, mert náluk csak a profit a lényeg. Aki segíteni szeretne az állatmenhelynek, az minden hónap második szombatján megteheti, a rendszeres állateledel gyűjtésen. Emellett Gabriella azt is megjegyezte, hogy a Fressnapf állateledel üzletbe mindig lehet vinni adományokat, amiket az alapítványnak szánnak. Mivel a kutyák és cicák havonta 2 tonna ételt is elfogyasztanak, ezekre az adományokra nagy szüksége van a szervezetnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.