Kultúra

Profi fotósokra még a "mobilkorszakban" is szükség van

Profi fotósokra még a "mobilkorszakban" is szükség van

2018. augusztus 29., szerda
Profi fotósokra még a "mobilkorszakban" is szükség van

Ma 178 éve készítették el az első magyarországi dagerrotípiát, ami a fotózás elődjének nevezhető. Ehhez kötődve ünneplejük minden évben, augusztus 29-én a Magyar Fotográfia Napját.

Az 1809-ben Pesten született Vállas Antal 1840-ben készítette el az első hazai dagerrotípiát, ami a fotózás egy korai eljárása volt. Maga a fotográfia is csak egy évvel korábban született meg hivatalosan, mint ahogyan a magyar kép elkészült.

Hazai fotótörténelem röviden

Vállas ugyanebben az évben a Magyar Tudós Társaság nagygyűlésén mutatta be az eljárást, majd a Dunáról, és a királyi várról készített két képet.

A legkorábbiként ismert dagerrotípiát Louis Daguerre, az eljárás feltalálója készítette. Forrás: Zeno.org

Akkoriban még 15-30 percig tartott egy fotó elkészítése, de az exponálási idő, azaz az az időtartam, amíg maga a fotó készül, a technológia fejlődésének köszönhetően folyamatosan csökkent. Ma már persze pillanatok alatt készíthet bárki egészen jó minőségű képeket, de a profi fotósokra még mindig szükség van.

Dagerrotípiától a drón fotókig

Bár a fotográfia születését 1839-re teszik, az első ismert fénykép 1826-27 körül készülhetett el, a pontos időpont nem ismert. Nicéphore Nièpce több, mint 8 órás expozíciós idővel készítette el a képet a dolgozószobája ablakából. A kép minősége miatt a technológia még nem volt szabadalmaztatható, ezért nem az ő általa készített képet tartják a fényképezés hivatalos elindítójának.

A szegedi fotográfus, Vass Károly véleménye szerint a fotóművészek és profi fotósok a jobb gépeiknek, és látásmódjuknak köszönhetően színvonalasabb képeket tudnak készíteni.

Vass Károly képén jól látszik, hogy mennyit számít egy profi fotós látásmódja.

„A szakma szélesedik, mindenki számára elérhetővé válik azzal, hogy a mobiltelefonokkal is már szép képeket lehet készíteni. A mobilok nem fogják kiváltani a fényképezőgépet, mert ha például egy nagy képet nézünk, a mobillal készítettekbe nem lehet annyira belenagyítani. Persze az jó, hogy mindenki fotózhat, hiszen a látásmódot, ami megkülönbözteti az amatőrt és a profit, lehet gyakorolni” – fogalmazott Vass Károly. Azt a fotóművész is elismeri, hogy a jövőben a mobilfotózás még tartogathat meglepetéseket a technológia további fejlődésével, de azt hozzátette, hogy a szakmai látásmódra mindig szükség lesz. A mobilokon kívül még a drónfotózás az, ami fejleszti a fotográfiát. A drónokkal való képkészítés a fotós szerint is manapság rendkívül népszerű.

„Drónnal olyan fotókat lehet készíteni, amit egyébként csak a városi tervezőasztalokon lehet látni. A városban sétálva ez láthatatlan, de a madárszem perspektíva szépen tágítja a teret”

– fejtegette Vass Károly, hogy miért olyan népszerűek a drónnal felvett képek. A régebbi eszközök, mint például maga a dagerrotípia már kihalófélben van, ugyanis ahhoz már csak páran, és már csak művészi okokból nyúlnak. „Nem kihalt, de már nagyon ritka, hogy valaki dagerrotípiás eljárással fotózzon. Filmre se fotóztam évek óta. Egy digitális korszakot élünk, így a filmre való képkészítés is már haldoklik, de azért vannak még, akik művelik” – tette hozzá a fotográfus a szakmája technikai fejlődése kapcsán.

A művészet és a pénzért fotózás kéz a kézben jár

"Nem igazán lehet a bérfotózást és a művészit szétválasztani. Egy esküvői fotózás is lehet művészi, és fordítva is, a művészi fotózás is lehet esküvői" – jelentette ki a fotográfus, amit

az oldalán található fotók

is alátámasztanak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.