Tudomány

Megérkezett Szegedre a dinoszaurusz-kiállítás anyaga

Megérkezett Szegedre a dinoszaurusz-kiállítás anyaga

2018. július 2., hétfő
Megérkezett Szegedre a dinoszaurusz-kiállítás anyaga

Megérkezett Szegedre a Móra Ferenc Múzeumban július közepén nyíló dinoszaurusz-kiállítás anyaga hétfőn, a tárlaton a látogatók a legújabb kutatások alapján ismerhetik meg az ősállatok világát.

Medgyesi Konstantin, a közgyűjtemény tudományos igazgatóhelyettese az MTI-nek elmondta, hogy az Európában első ízben látható kiállítás anyagát Don Lessem állította össze, aki archeológusként többet is felfedezett és rekonstruált a világ legnagyobb ragadozó és növényevő dinoszauruszai közül Patagóniában és Mongóliában. A szakemberről - munkássága elismeréseként - egy dinoszaurusz-fajt is elneveztek: a Lessemsaurus körülbelül 210 millió évvel ezelőtt élhetett. A kiállítás egyik legfontosabb célja, hogy a gyermekek körében népszerű témát tudományos igényességgel bemutatva újabb generációkat vonzzon a múzeumba. A tárlat azt a kérdést járja körül, hogy az evolúció során a dinoszauruszok miként nőhettek hatalmasra. A szegedi Kultúrpalotában bemutatnak eredeti leletek alapján készült csontváz-rekonstrukciókat. Látható lesz több olyan "robot" is, mely mozog és hangot is tud kiadni, a valós méretű modellek közül a legnagyobb 10 méter magas és 20 méter hosszú. A kiállítás legértékesebb részét azonban az ásatások során feltárt fosszíliákat, dinótojások jelentik - mondta a muzeológus. A tárlat a jövő év elejéig látható Szegeden, ezt követően elkezdődik a múzeumépület rekonstrukciója, a kiállítás anyaga pedig Finnországba utazik tovább.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.