Kultúra

Kezdődik a Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál

Kezdődik a Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál

2018. július 2., hétfő
Kezdődik a Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál

A résztvevő együttesek menettáncával szerdán elkezdődik a 28. Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A megnyitón hat külföldi és három magyar együttes több száz táncosa vonul föl Szeged belvárosában, és ad ízelítőt műsorából. A több mint félévszázados múltra visszatekintő fesztiválon idén első ízben szerepel közép-amerikai társulat, a Grupo de Proyección Folklórica Kämuk együttes Costa Ricából érkezik Szegedre. Baszk táncosok is csak évtizedekkel ezelőtt jártak utoljára a Tisza-parti városban, a Pireneusok nyugati részén élő népcsoport hagyományait a Gero Axular Dantza Taldea (San Sebestián/Donostia) együttes mutatja be.

A polgárosult városias folklórt képviseli a Hollandiából érkező Folklore Dansamble Amersfoort, míg a vérbő, autentikus paraszti hagyományokat mutatják be a Balkánról érkező együttesek, a Kotcho Racin Néptáncegyüttes Szkopjéból, valamint a KUD Zeleznicar Néptáncegyüttes Kraljevóból, illetve a szlovákiai Folklórny Súbor Makovica.

A magyar néptáncosokat idén a Szeged Néptáncegyüttes, a Délikert Néptáncegyüttes és a Tiszavirág Néptáncegyüttes képviseli. A szabadtéri megnyitót követően szerdán és csütörtökön a Kisszínházban rendeznek folklórestet, amelyen 20-25 perces szerkesztett műsorral lépnek föl az együttesek. A Dugonics téri színpadon csütörtökön és pénteken 2-2 külföldi együttes ad elő fél-félórás produkciót, pénteken délután pedig a deszki és öt szegedi művelődési házban egyórás előadással mutatkoznak be a vendégtársulatok. A fesztivál gáláját szombaton a Nagyszínházban tartják, az esten adják át a fesztivál elismeréseit, a Szegedi papucs-díjakat a közönség által legjobbaknak ítélt együtteseknek.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.