Közélet

Aratóünnepet rendeznek Ópusztaszeren

Aratóünnepet rendeznek Ópusztaszeren

2018. július 5., csütörtök
Aratóünnepet rendeznek Ópusztaszeren

Az aratáshoz kapcsolódó hagyományos tevékenységeket ismerhetnek meg és próbálhatnak ki a látogatók szombaton az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban - tájékoztatta az intézmény marketingvezetője az MTI-t.

Kodácz Csengele felidézte, az aratás hagyományosan Péter-Pál-napján kezdődött. A kézi aratást követően kévébe kötötték a learatott gabonát. Az Alföldön a cséplőgép elterjedéséig állati erővel nyomtattak. A nyomtatás helyét, a szérűt, aratás előtt lekaszálták, elegyengették, megöntözték, majd a lovakkal megjáratták, hogy kemény és sima legyen a talaj. Erre hordták rá a nyomtatni való gabonát, a lovak pedig kitaposták a szemeket, amiket garmadába hordták, majd kiszeleltek, elkülönítve a magot a pelyvától. A szemek kinyerésének másik módja a kézi cséplés volt. Szombaton a skanzenben a kézi aratás szemtanúi lehetnek a látogatók, majd maguk is cséphadarót ragadva bekapcsolódhatnak a munkafolyamatba, amely befejezéseként kézidaráló vagy -malom segítségével búzadarát, illetve lisztet készíthetnek. Kora délután a vendégek azt is láthatják, miként zajlott a lóval történő nyomtatás. Előadás és tárlatvezetés tartanak a szélmalmok történetéről és működéséről, valamint cséplőgépeket is bemutatnak az emlékparkban, ahol a gyermekeket ökojátszóház és foglalkozások várják. A vendégek megkóstolhatják a hagyományos aratási ételeket: az aludttejet, a szalonnát vagy a kemencében sült házikenyeret. A programokat délután aratási bál zárja a Por Zenekarral és az Üllési Fonó Táncegyüttessel.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.