Hírzóna

21,8 milliárd forintot fordítanak felzárkóztatási programokra

21,8 milliárd forintot fordítanak felzárkóztatási programokra

2018. július 13., péntek
21,8 milliárd forintot fordítanak felzárkóztatási programokra

Országos szinten 21,8 milliárd forint áll rendelkezésre különböző felzárkózási programokra - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Porcsalmán pénteken.

Fülöp Attila a helyi romaintegrációs program nyitórendezvényén elmondta, a korábban erre a célra fordított, a helyi közösségek által hasznosított összegeknek köszönhetően 2012 és 2016 között 500 ezerről 385 ezerre csökkent a mélyszegénységben élők száma Magyarországon. A kormány elkötelezett az iránt, hogy - például a porcsalmaihoz hasonló pályázatokon keresztül - segítse a vidéket, a vidéki életet, illetve az ott élő, rászoruló emberek felzárkózását - tette hozzá az Emmi államtitkára. Kitért arra, jelenleg mintegy 780 millió forintos összeggel tíz olyan pályázat zajlik Porcsalmán, amely több területen segíti a 2800 lelkes község fejlődését, élhetőbbé tételét. A támogatások csak az "üzemanyagot" jelentik, az, hogy ez hogyan hasznosul, a helyben élők, az önkormányzat, a szociális dolgozók és a program résztvevőinek együttműködésén múlik - tette hozzá.

Fülöp Attila azt mondta: ahhoz, hogy ez a közösségi munka eredményes legyen, arra van szükség, hogy a résztvevők ne versenytársnak nézzék egymást, hanem egyetlen cél, az élet jobbá tétele motiválja őket.

Megjegyezte, a szociális munka lényege a közösség segítse, amihez elkötelezettség, nagylelkűség és bátorság is kell. Az államtitkár az inárcsi hivatalban szerdán történt gyilkosságra utalva azt mondta, az áldozat, a családsegítőként dolgozó asszony is másokon segített, mások életét próbálta jobbá tenni. "Az ő halálesete és családjának gyásza nemcsak Inárcsnak, Magyarországnak, hanem az egész szociális szakmának a gyásza" - jelentette ki Fülöp Attila, hozzátéve, a hivatali dolgozót az Emmi a saját halottjának tekinti. Kanyó Imre, Porcsalma Fidesz-KDNP-s polgármestere elmondta, a 200 millió forint értékű pályázat keretében a település roma szegregátumainak egyikében szolgáltatóházat alakítanak ki, amelyben mosási és tisztálkodási lehetőséget biztosítanak a rászorulók számára, továbbá kondiparkot és játszóteret alakítanak ki. A programba bevont 123 ember számára egyéni fejlesztési programot készítenek, a munkanélküliek és a közmunkások elhelyezkedésének segítésére pedig gyárlátogatásokat szerveznek a környező települések üzemeibe. Az önkormányzat a támogatásból - lakások felvásárlásával - bérlakásokat alakít ki 32 ember számára, valamint a program megvalósítási ideje alatt több szabadidős és családi programokat szervez a résztvevők számára.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.