Kultúra

Újra népszerűvé teheti az operát a Rigoletto

Újra népszerűvé teheti az operát a Rigoletto

2018. június 30., szombat
Újra népszerűvé teheti az operát a Rigoletto

Az opera nem egy túl népszerű színházi műfaj, de a Szegedi Szabadtéri Játékokon dolgozók reményei szerint a Rigoletto ezen változtathat. Kulisszatitkokon keresztül árulták el, hogy mennyi munkájuk fekszik ebben.

A színészek hétköznapjai az átlag ember számára megterhelőnek tűnhet. A sminkesek négy-öt órát is dolgoznak azon, hogy a színészeket végül karaktereknek láthassuk a színpadon. A színművészek már délután négy órakor leülnek a sminkeshez és egészen éjszakába nyúlóan dolgoznak. A próbák idején többször is volt, hogy hajnalig meg sem álltak, ám számukra már ez jelenti a hétköznapi életet. Más életritmus szerint élnek, mint az átlag halandók, de a profi színészek ehhez már hozzászoktak. A délelőtti alvás után szerep és szövegtanulás töltik idejüket, amit az éjszakai próbák követnek. Mindezt pedig azért teszik, hogy mi végül egy hibátlan színdarabot nézhessünk meg.

A végső színműhöz viszont nem csak a színészek fáradhatatlan munkájára van szükség. Náray Tamás és Tihanyi Ildikó a jelmeztervezésnél az olyan apróságokra is figyeltek, hogy már a karakterek ruháiból rá lehessen jönni, hogy melyik szereplő között milyen viszony van.

Rossz időben a Szabadtéri Játékok tart esőnapot, ám csak akkor, ha az eső miatt már az első felvonást sem tudták egész végig lejátszani. Amennyiben az első felvonás már lement, úgy nem adják le újra a darabot. Arról, hogy az esőnapok mikor vannak, illetve, hogy melyik előadásnál, azt a honlapjukon, a szegediszabadteri.hu-n olvashatjuk. Az időkép.hu előrejelzése szerint a Rigoletto meghirdetett előadásainak idejére zivatarok várhatóak. Ugyanígy a Hegedűs a háztetőn című darabnál is két előadási napon is esős időt jósolnak, valamint A Notre Dame-i Toronyőr három előadási napja közül a szombatira szintén zivatart írnak. A 30 napos előrejelzésből még azt is láthatjuk, hogy még a Rómeó és Júlia első előadásának idején is esős idő várható.

Harangozó Gyula, a darab rendezője nem kötötte meg a jelmeztervezők kezét. Olyan ruhákat képzelt el, amik nem kötődnek semmilyen korhoz, és inkább egy fantázia világba illenek, mint a valóságba.

Az összes elvégzett munkának végül egyetlen célja van. Hogy az opera műfaját újra népszerűvé tegye. Azt még a szabadtéri sajtóreferense Szalai Annamária is elismeri, hogy az elmúlt években az opera egyfajta elitista műfaj lett, ami leginkább annak köszönhető, hogy korábban idegen nyelveken énekeltek bennük. A Rigoletto ezzel teljesen szembe megy, és magyar nyelvű az egész. A 80-as évekig a legnépszerűbb darabok az Erkel operák voltak. Nem véletlenül, hiszen magyar darabok lévén magyarul is énekeltek bennük. A Rigolettotól azt várják, hogy újra olyan sokat játszott színmű legyen, mint amilyen korábban a Bánk bán volt.

Magáról a darabról azt lehet még tudni, hogy nem a zenéje, hanem a története és mondanivalója miatt számít komoly darabnak. Gyerekeknek talán nem is igazán ajánlott, hiszen az üzenete inkább az idősebb korosztályoknak szól, de a szervezők szerint egy középiskolás gyerek már tudja élvezni a Rigolettot. Az apa-lánya kapcsolat, a tömeg által való megvetettség, és kirekesztettség mind olyan téma, amivel már kamaszként is találkozhatunk, de felnőttként értjük meg őket igazán. A színmű történetéről még tudni kell, hogy a legelső bemutatója botrányba fulladt, majd be is tiltották, ugyanis olyan embereken élcelődik a darab, akiknek nagy hatalom van a kezében. A történet szerint Rigolletto, a darab címszereplője egy herceg udvaribolondja, aki próbálja lányát távolt tartani a nemesek intrikáitól. A herceg ennek ellenére mégis elcsábítja a lányt, amiért végül Rigoletto meg akarja öletni az ifjú férfit.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.