Hírzóna

Új tűzoltóautóval gazdagodott a csongrádi parancsnokság

Új tűzoltóautóval gazdagodott a csongrádi parancsnokság

2018. június 21., csütörtök
Új tűzoltóautóval gazdagodott a csongrádi parancsnokság

A fejlesztés a tűzoltógépjármű-fecskendők rendszerbe állítása nevű projekt keretében valósul meg. Az elkészült nyolc új fecskendő egyike a csongrádi tűzoltó-parancsnokságon hivatalosan ma kezdte meg szolgálatát.

A tűzoltók gépjárműparkjának fejlesztése 2014 óta zajlik. A hazai tűzoltóautó-gyártás újraindításának köszönhetően ez év június 15-ig összesen 108 hazai tűzoltóautó készült el a BM Heros Zrt. üzemcsarnokában. A járművek egyike a mai nappal hivatalosan is a csongrádi tűzoltókhoz került. Csongrád megyében jelenleg összesen tíz gépjármű-fecskendő dolgozik folyamatosan, a tízből nyolc jármű új, amelyeket 2012 óta vettek át a megyei tűzoltók. Az átadóünnepség június 21-én, csütörtökön délelőtt 10 órakor vette kezdetét a tűzoltólaktanyában.

Szatmári Imre tű. dandártábornok,

megyei igazgató beszédében kiemelte, jól teljesíteni csak biztonságos és modern eszközökkel lehet, ezek a feltételek mára biztosítottak a csongrádi tűzoltóknak.

Kalmár Károly tű. alezredes

, tűzoltó-parancsnok az átadó-ünnepségen kiemelte, a csongrádi tűzoltók magas szintű szakmai felkészültsége és a legújabb technikai eszközök együttes jelenléte növeli a csongrádi és Csongrád környéki lakosok biztonságérzetét. A Heros Aquadux-X 4000 típusú tűzoltó gépjárműfecskendők Renault fődarabok felhasználásával, Rába gyártmányú futóművekkel, rugókkal és fékberendezésekkel, a hazai tapasztalatok figyelembe vételével, és a hazai útviszonyokhoz igazított beállításokkal készültek. A jármű négyezer liter oltóanyagot szállít, habképzőanyag-tartálya négyszáz literes. Az oltástechnikai berendezés legfontosabb eleme a járműbe épített nagynyomású Rosenbauer NH25 típusú szivattyú. A gépjárműfecskendőbe épített berendezések, valamint a korszerű málhafelszerelések együttesen biztosítják, hogy a beavatkozó állomány városi környezetben, lakott területen kívül, valamint nehéz terepviszonyok között is gyorsan a kárhelyszínre jusson és hatékonyan avatkozzon be. Az új fecskendőt és legénységét a történelmi egyházak képviselői is megáldották. Elsőként Topsi Bálint római katolikus plébános kérte Isten áldását a járműre és a tűzoltókra, majd Gilicze András református lelkész is megszentelte a vadonatúj fecskendőt. Az eseményen részt vettek a csongrádi és a környező települések polgármesterei, valamint a rendőrség és a mentőszolgálat képviselői is. A rendezvény pohárköszöntővel zárult, melyen Krám István tű. alezredes, a szentesi katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője ünnepi beszédében köszönetet mondott az önkormányzatok és a társzervek képviselőinek az eredményes együttműködésért.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.