Sport

Szenegál az első afrikai győztes a világbajnokságon

Szenegál az első afrikai győztes a világbajnokságon

2018. június 19., kedd
Szenegál az első afrikai győztes a világbajnokságon

A szenegáli válogatott 2-1-re legyőzte a lengyel csapatot kedden az oroszországi világbajnokságelső fordulójának utolsó mérkőzésén, a moszkvai Szpartak Stadionban.

H csoport, 1. forduló:

Szenegál-Lengyelország 2-1 (1-0)

Moszkva, Szpartak Stadion, 44 190 néző, v.: Navaf Abdulla Sukralla (bahreini)

gólszerzők:

Cionek (öngól, 38.), Niang (60.), illetve Krychowiak (86.)

sárga lap:

Sané (49.), Gueye (72.), illetve Krychowiak (12.)

Szenegál:

Khadim Ndiaye - Moussa Wague, Kalidou Koulibaly, Salif Sané, Youssouf Sabaly - Sadio Mané, Alfred N'Diaye (Cheikhou Kouyate, 88.), Idrissa Gana Gueye, Ismaila Sarr - Mame Diouf (Cheikh Ndoye, 62.), Mbaye Niang (Moussa Konate, 76.)

Lengyelország:

Wojciech Szczesny - Lukasz Piszczek (Bartosz Bereszynski, 83.), Thiago Cionek, Michal Pazdan, Maciej Rybus - Grzegorz Krychowiak, Piotr Zielinski - Jakub Blaszczykowski (Jan Bednarek, a szünetben), Arkadiusz Milik (Dawid Kownacki, 73.), Kamil Grosicki - Robert Lewandowski

38. perc:

bal oldalon induló szenegáli támadás során a labda két passzal középre került, az érkező Idrissa Gana Gueye mintegy 20 méterről rálőtte, majd a 16-oson belül tisztázni akaró Cioneken irányt változtatott, és a bal alsó sarokban kötött ki

(1-0).

60. perc:

a középpályáról Krychowiak hazafelé emelte a labdát, kifutott rá kapujából Szczesny, és megindult Bednarek is, de nem értették meg egymást, a gyorsabban eszmélő Niang lecsapott rá kettejük között, majd rövid sprint után az üres kapuba passzolt (2-0).

86. perc:

a szenegáli térfél közepéről elvégzett szabadrúgás után Krychowiak fejelt a kapuba

(2-1).

Alig akadt helyzet az első félidőben, a kapuk elvétve forogtak veszélyben. Az elején a lengyelek passzolgattak jobbára hátul, amikor pedig meg akartak indulni, rendszerint elvesztették a labdát. A szervezetten futballozó szenegáliak gyors ellentámadásokat vezettek, igaz, komolyabb lehetőségük nekik sem akadt. A gól is úgy esett, hogy egy távoli kísérletnél a labda lengyel védőn irányt változtatott. A némi labdabirtoklási fölényben játszó európai csapatnak két lövése ment kapu mellé, az erős és gyors játékosokból álló afrikainak négy, egy pedig góllal zárult. A lengyel támadókhoz kevésszer jutott el a labda. A szünetben lecserélték a 100. válogatott mérkőzésén szereplő Jakub Blaszczykowskit. A lengyelek nagy lendülettel vetették bele magukat a játékba, de aztán megint nem találtak fogást a szenegáliakon, akik ráadásul növelni is tudták előnyüket. Ezzel nagyon nehéz helyzetbe került az európai csapat, és bár próbált támadásokat vezetni, az afrikaiaknak többnyire sikerült tisztázniuk, így csak a szépítés jött össze. A lelátón a lengyelek nagy fölényben voltak, a pályán viszont a szenegáliak akarata érvényesült.  

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.