Kultúra

Szegeden és Vásárhelyen is bemutatkozik a budapesti Operaház

Szegeden és Vásárhelyen is bemutatkozik a budapesti Operaház

2018. június 20., szerda
Szegeden és Vásárhelyen is bemutatkozik a budapesti Operaház

Az Operát az Operából! sorozat keretében a következő évadban Puccini két művével Szegeden és Hódmezővásárhelyen is bemutatkoznak a Magyar Állami Operaház együttesei - tájékoztatta az intézmény az MTI-t.

A közlemény szerint a budapesti Operaház korszerűsítése lehetőséget biztosít arra, hogy a játszóhely kiváltásaként az Opera együttesei a vidéki nagyvárosokban is bemutatkozhassanak. A Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft.-vel közösen szervezett sorozat részeként 2019. február 8-án Puccini Bohémélet című operáját tűzik műsorra a Szegedi Nemzeti Színházban. Az operairodalom egyik legszebb románcát fiatal párizsi bohémek körében elbeszélő mű járja majd az országot, a főbb szerepekben László Boldizsár, Sándor Csaba, Molnár Levente, Létay Kiss Gabriella és Rácz Rita láthatók, a Magyar Állami Operaház Zenekara, Énekkara és Gyermekkara közreműködésével. Aszegedi2018/19-es Filharmónia Tisza bérlet az Opera előadásán kívül tartalmazza még az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus október 8-i hangversenyét, amelyet Vashegyi György vezényel, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar november 19-i koncertjét Kállai Ernő hegedűművész közreműködésével, amelyet Hamar Zsolt vezényel, a SzegediKamarazenekar december 19-i hangversenyét Gyivicsán György harsonaművész közreműködésével, valamint a SzegediSzimfonikus Zenekar 2019. április 18-i koncertjét Kosztándi István hegedűművész és Sigmund Groven szájharmonika-művész közreműködésével, Cser Ádám vezényletével. Az Opera együttese a hódmezővásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központban október 12-én Puccini Turandot című darabjának koncertszerű változatával lép föl. A korszakos itáliai szerző utolsó, a gyönyörű, ám rideg kínai hercegnőről szóló operáját Szabóki Tünde, Kiss Péter, Rácz István, Kovácsházi István és Sáfár Orsolya előadásában, a Magyar Állami Operaház Zenekara, Énekkara és Gyermekkara közreműködésével hallhatja a közönség. Az együtteseket Héja Domonkos vezényli. A hódmezővásárhelyi közönség a 2018/19-es Filharmónia Steinway bérletében hallhatja december 10-én a Muzsikás Együttes Allegro Barbaro programját Petrás Mária moldvai énekművész, valamint Fülei Balázs zongoraművész közreműködésével. 2019. március 9-én a Takács-Nagy Gábor dirigálta Budapesti Fesztiválzenekar koncertezik Hódmezővásárhelyen Bazsinka József tubaművész közreműködésével, a sorozatot pedig május 23-án Leon Bernsdorf zongoraművész estje zárja.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.