Közélet

Rétvári Bence szerint 550 milliárd forinttal több jut oktatásra

Rétvári Bence szerint 550 milliárd forinttal több jut oktatásra

2018. június 6., szerda
Rétvári Bence szerint 550 milliárd forinttal több jut oktatásra

Az idei költségvetésben 2010-hez képest 550 milliárd forinttal több jut az oktatásra, ami a GDP 1,5 százaléka - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára szerdán Szobon.

Rétvári Bence, aki a térség KDNP-s országgyűlési képviselője a Váci Tankerületi Központ pedagógusnapi ünnepségén elmondta, hogy az oktatásra fordított teljes összeg a nemzeti össztermék 5,2 százaléka, míg ez az arány az Európai Unióban 4,9 százalék. Hozzátette, ez azt jelenti, hogy többet fektetünk a jövőbe, aminek az egyik, nem elhanyagolható része a pedagógusok által hazavitt bér. Több ezerrel jelentkeznek többen ma pedagógusnak, mint korábban - közölte.

Az államtitkár kiemelte, hogy mára négyezerrel több pedagógus került be a rendszerbe, ennek révén csökkent az egy pedagógusra jutó gyermekek száma. Míg 2010-ben 11,5 diák jutott egy pedagógusra, ma 10,3. Az Európai Unióban ez a szám 13,9, a visegrádi országokban pedig 12,6 - tette hozzá.

Rétvári Bence kitért arra, a kormány megteremtette annak lehetőségét, hogy az iskolák az eddigi 10 százalék helyett 20 százalékkal térhessenek el a kerettantervtől, ami nagyobb szabadságot ad a helyi igények kielégítésére. Verebélyi Ákos, a Váci Tankerületi Központ igazgatója arról beszélt, egy pedagógus számára a legszebb elismerés az, amikor évekkel később csillogó szemmel köszöntik a régi tanítványok és hálásan emlékeznek az iskolában töltött évekre.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.