Gazdaság

Piacmustra 8. rész: A Cserepes soron Vietnam váltotta Kínát

Piacmustra 8. rész: A Cserepes soron Vietnam váltotta Kínát

2018. június 30., szombat
Piacmustra 8. rész: A Cserepes soron Vietnam váltotta Kínát

A Cserepes Sori Piac, amit leginkább kínai piacként ismerünk, egy igazán népszerű hely, még ha nem is annyira, mint régebben. Egy szombati reggelen rengeteg ember keres itt magának új ruhát, vagy zöldséget, gyümölcsöt az ebédhez. Néhány árus mégis panaszkodik.

Korábban már két cikkben is foglalkoztunk a Cserepes sorral. Az egyik ilyen cikkünkben a szombatonkénti

cipő-káoszról

olvashattak,

a másikban pedig

a piac melletti terület, mint városunk egyik szégyenfoltja jelent meg. Most viszont magát a piacot vettük górcső alá. A piacnak még a parkolórészén található a használt áruk kirakodóvásárja, ahol pár száz forintért is találhatunk ruhákat és természetesen minden egyéb mást is az edényektől a videojátékokig.

Fotó: Kovács Ferenc

A fedett piaci részen belül szintén hasonló árukkal találhatjuk szemben magunkat. Edényeket itt már 1900 forinttól vehetünk, Józsi bácsitól és feleségétől.

Fotó: Kovács Ferenc

Ahogy Józsi bácsi neje fogalmazott, ők már elkeseredettek, mert nincs elég vásárlójuk.

„A multik elviszik a vevőket. Ide csak a szegényebbek járnak ki vásárolni, mert aki tehetősebb, az inkább a nagy üzletekbe megy olyasmit venni, amit mi árulunk.”

A többi árus viszont egyáltalán nem panaszkodik a forgalomra. A ruhákat áruló hölgyek szinte levegőhöz sem jutnak a sok érdeklődő között. Férfi pólókat általában 3800 forintért kapni a piacon, és női ruhákat is csupán pár ezer forintért már be lehet szerezni.

Fotó: Kovács Ferenc

Amennyiben az ebédre gondolunk, úgy nem kell csak a zöldségeknél és gyümölcsöknél leragadnunk, ha a Cserepes Sori Piacra megyünk ki, ugyanis még kolbászokat hurkákat is tudunk venni, a piac egyik sarkában. A sütni való kolbász a legnépszerűbb termék, aminek 1350 forint kilója, de nem árt iparkodnunk, ha szeretnénk belőle venni, mert ahogy az árusok mondták, hamar elkapkodják őket.

Fotó: Kovács Ferenc

Persze a zöldségek is elengedhetetlenek a jó ebédhez. Azokat például a mórahalmi Enikőtől szerezhetjük be. Nála egy kiló krumpli 150 forint, egy kiló cukkini pedig 200 forint.

Fotó: Kovács Ferenc

A piac egyébként már régen nem kínai piac. Jelenleg már vietnami piac, így Vietnamból származó árusokkal futhatunk össze a Cserepes soron, de a vevők számára ez sok változást nem jelent. A magyar nyelvet ők is nehezen beszélik és az áruik is hasonlóak, mint amilyen korábban a kínaiaké volt. A vásárlásban megéhezve lángos már 300 forintért, hamburgert pedig 680 forintért is lehet találni, amiket kényelmesen a bódék elő leülve el is fogyaszthatunk. Összefoglalva a Cserepes Sori Piacban a legjobb talán az, hogy ha kellően kitartó az ember, akkor biztos talál a kedvére való ruhát, de még olyan hiánypótló kincsekre is rátalálhatunk, mint egy térképre, ami megmutatja milyen volt Palesztina Jézus korában.

Fotó: Kovács Ferenc

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.