Kultúra

Már a Dóm előtt Rigoletto bohócsipkája

Már a Dóm előtt Rigoletto bohócsipkája

2018. június 25., hétfő
Már a Dóm előtt Rigoletto bohócsipkája

Tóth Kázmér idén 25. éve foglalkozik színházi díszletek tervezésével, tíz éve pedig Benyovszky Dózsájának színpadát tervezte ő. Idén az évad első különlegességét jegyzi, Rigoletto bohócsipkáját.

– A Rigoletto díszlet be lett már építve, az alapra felépített bohócsipka tud majd mozogni, meg tudja adni a palota- és a kocsmaképet – mondta el Tóth Kázmér, a díszletet tervező szegedi Scabello ügyvezetője. Tóthot 1993-ban az Aida díszletének faipari munkálataira kérték fel, ekkor kezdett el ezen a területen dolgozni. – Utána rájöttem, hogy nem olyan egyszerű ennek a szakmának megfelelni, egészen más szerkezeteknek kell megfelelni az építhetőségnek, a bontásnak, és a szállíthatóságnak megfelelő módon, de sikerült kitanulnom és szépen lassan jött el az, hogy kibővítethettem a kapacitásokat festő, szobrász, lakatos, kárpitos szakmákra és egy ideig ezzel párhuzamosan belső építészeti tervezéssel foglalkoztam – idézte fel.

– Általában az ember arra büszke, amit éppen csinál, mert azt megoldotta. De személy szerint a legbüszkébb a Benyovszky: Dózsa díszletre azért, mert az egy saját szerzemény, viszont minden évben tudunk olyan díszleteket csinálni, amik különlegesek – számolt be Tóth Kázmér. – A Marica grófnőre még sok évvel ezelőtt egy óriás hegedűt és egy cipőt építettünk, szerintem a bohócsipka is elég jellegzetes és emblematikus lesz a későbbiekben. Mindig van valami különlegesség, vagy azért mert valaminek nagynak kell lennie, vagy sokféle funkciót kell tudnia, különleges mozgásokat. Vidnyánszky Attila Az ember tragédiájára csináltunk egy hatalmas pergament. A terheket el kellett bírnia, be kellett tudni szállítani és az is fontos volt, hogy a pergamen hatását mindenki elhiggye – magyarázta. Tóth Kázmérék rendszeresen dolgoznak Bécsre és Szentpétervárra, de gyártottak tévés díszletet Párizsba, illetve New Yorkban és Norvégiában is volt díszletük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.