Közélet

Bemutatóval zárja jubileumi évadát a Szegedi Kortárs Balett

Bemutatóval zárja jubileumi évadát a Szegedi Kortárs Balett

2018. június 21., csütörtök
Bemutatóval zárja jubileumi évadát a Szegedi Kortárs Balett

Bemutatóval, az Orfeusz és Euridiké című mű premierjével zárja jubileumi, harmincadik évadját a Szegedi Kortárs Balett, Enrico Morelli koreográfiáját június 27-én a Művészetek Palotájában (Müpa) láthatja először a közönség.

Juronics Tamás, az együttes művészeti vezetője a csütörtöki évadzáró társulati ülésen elmondta, hogy nagyon sok munkával telt az elmúlt év, izgalmas darabok jöttek létre, és a repertoárból is tovább játszottak több sikeres művet. A jubileumi évadot augusztusban a Szegedi Szabadtéri Játékokon kezdték a Carmina Buranával, majd a Nagyszínházban láthatta szeptember végén a közönség Christoph Willibald Glück Don Juan és Antonio Vivaldi Négy évszak című művére készített két egyfelvonásos balettelőadást. November 8-án, a társulatot alapító Imre Zoltán születésének évfordulóján tartották a Müpában a Corneliu Ganea koreografálta Tabula Rasa, illetve a Czár Gergely által színpadra állított Exit premierjét - közölte a művész.

Fotó: Kovács Ferenc

Az együttes tagjai az év végén részt vettek a Juronics Tamás rendezte Álomutazó mesemusicalben, melyet idén decemberben újra láthat a közönség. Februárban tartották a Bernard Alba háza premierjét a szegedi Kisszínházban. Márciusban Lengyelország második legnagyobb színházában, a Teatr Wielkiben állította színpadra a művészeti vezető a Carmina Burana című táncjátékot. Enrico Morelli olasz koreográfus, aki harmadik alkalommal dolgozik együtt az együttessel úgy fogalmazott, az Orfeusz és Euridiké az egyik legősibb és legszívszorítóbb szerelmi történetet, amely sokat mond el az érzésekről, emberi viszonyokról. A művész kifejtette, Orfeusz utazását, a magányossá vált szerelmes lelki változásait helyezi a darab fókuszába. A földi világban játszódó első felvonásban Orfeusz és Euridiké a szerelem szimbólumaként jelennek meg, majd az alvilág hideg közegét tükröző második felvonás éles kontrasztban áll az idilli földi világgal. Az ellentét a zeneválasztásban is visszaköszön, a kezdeti barokkos, klasszikus muzsikát a második felvonás elektronikus hangzása követi - tette hozzá.

A budapesti premiert után a darab szegedi bemutatóját október 19-én rendezik a Nagyszínházban. Pataki András, a társulat igazgatója közölte, a június végi premiert másfél hónapos pihenő követi, de augusztusban már a Partiumban lépnek föl, majd ősszel Lengyelországban vendégszerepelnek, novemberben pedig Indiába utaznak, ahol több előadást is tartanak.

Kovács Ferenc képgalériája:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.