Írjon nekünk

Gazdaság

A Szeviép-károknak csak a felét találták jogosnak

/var/www/szegedma.hu/web/stab/rothbalazs.jpg

Megjelent:

Összesen 90 vállalkozó 1,8 milliárd forintot kért az államtól, de gyorsan kiderült: harmincan még csak nem is jogosultak a kárrendezésre – írta a zoom.hu.

A lap szerint komoly károkat keltett a Szeviép építőipari vállalkozás csődje. A kormány 200 ezer euró értékig, vagyis mintegy 62 millió forintig teljes kártérítést biztosít a Szeviép károsultjainak – ezt még Lázár János mondta egy márciusi sajtótájékoztatón. A cég összedőlése mintegy félezer dél-alföldi, jellemzően kis- és közepes vállalkozás számára jelent veszteséget, a Szeviép tartozása összesen 11 milliárd forint volt.

Most kiderül, hogy messze nincs félezer károsult. Mindössze 121 kérelmet adtak be, amelyből 100 esetben a Csongrád Megyei Kormányhivatal járt el, 21 esetben az igénybejelentéseket továbbították az illetékes megyei/fővárosi kormányhivatalok felé. De nekik sem kell mindent kifizetni: 90 vállalkozó 1,8 milliárd forintot kért az államtól, de gyorsan kiderült: harmincan nem is jogosultak a kárrendezésre. A maradék 60 kérelmezőt pedig csak 825 millió forintig kártalanítják. Ennyit találtak jogosnak.

További részletek ITT olvashatók.

Update

Szabó Bálint a kormányrendelet hibáztatja

Szabó Bálint, a károsultak képviselője másképp látja a helyzetet, mint a Zoom.hu.

A jogász szerint nincs szó kamu jelentkezőkről, csak arról, hogy a kormányrendelet szűken értelmezte a károsultak körét, így az olyan vállalkozók, akik mint áru beszállítók dolgoztak a Szeviépnek, kizárásra kerültek a kárigénylők köréből.

27 olyan szegedi vállalkozóról tud, akiknek szerződése volt a Szeviéppel, mint beszállító, mégis azt írták nekik, hogy nem jogosultak a kárigényre.

A túlzott igények kapcsán annyit jegyzett meg, hogy a károsultak semmi más nem kértek, minthogy fizessék ki nekik a tartozásokat, de azt késedelmi kamatokkal.

Szabó Bálint megjegyezte, hogy a 3 milliárd forintos kárigényből a kormány már 1,7 milliárdot már kifizetett, így a kártalanítás folyamata már a felén túl van.

Kommentek

Tovább olvasom

Hírzóna

Egyre kevésbé megterhelőek a lakhatási költségek

/var/www/szegedma.hu/web/stab/rothbalazs.jpg

Megjelent:

Szerző:

A legfrissebb Eurostat-adatok szerint 2012 óta 15-ről 9 százalék alá csökkent azon magyar háztartások aránya, ahol a lakhatás költségei a teljes bevétel több mint 40 százalékát teszik ki – nyilatkozta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára. Kommentek

Tovább olvasom

Hírzóna

40 éve nem volt ilyen alacsony az ország devizakitettsége

/var/www/szegedma.hu/web/stab/rothbalazs.jpg

Megjelent:

Negyven éve nem volt ilyen alacsony az ország devizakitettsége – mondta Boros Imre közgazdász az M1 aktuális csatornán szombat reggel.

Tovább olvasom

Hírzóna

Négy év alatt 4000 milliárd jut közúti és vasúti fejlesztésekre

/var/www/szegedma.hu/web/stab/rothbalazs.jpg

Megjelent:

Szerző:

900 kilométer vasúti pályát korszerűsítenek.

Tovább olvasom

Aktuál