Közélet

Zöldség zöldséggel: kellemes meglepetés a vegánkonyha

Zöldség zöldséggel: kellemes meglepetés a vegánkonyha

2018. május 24., csütörtök
Zöldség zöldséggel: kellemes meglepetés a vegánkonyha

Francia tojáslepény– quiche– tojás nélkül. Rizses hús hús nélkül. Ha Hujber Ferenc szerint Jézus színész volt, akkor a vegánok mind bűvészek. Megéri engedni nekik, hogy megkóstoljuk a fogásaikat.

– Sokan azt hiszik, hogy így korlátok közé szorulsz, de ez nem igaz. Sokkal színesebb a világ vegánként– magyarázta lelkesen Bartus Csilla, aki másfél éve választotta a vegán életmódot. Szerinte kreatívabb a gasztronómia úgy, hogy nem használunk fel állati eredetű alapanyagokat. E cikk elkészítése előtt azt javasolta, hogy a Green Fusiont próbáljuk ki.– Csak akkor ajánlom, ha szereted a fűszeres ízeket– tette hozzá. A helyre belépve egyből lehetett érezni a fűszerek illatát, itt valóban a vegán ételek karakteres oldalát mutatják meg, nem a helyettesítés a cél. Mégsem tudtuk megkóstolni az itt készült kajákat, hiszen koradélutánra már minden elfogyott. Nagyon sietni kell azonban annak, aki kíváncsi a helyre, hiszen péntektől végleg bezár az üzlet a Vitéz utcán.

Könnyű, de tápláló a vegánok rizses búzahúsa.

Megosztó téma napjainkban a vegán életmód, ezt Csilla is elismerte.– A sztereotípiáknak van alapja, sokan fogják fel radikálisan és igyekeznek téríteni, de ez szerintem minden közösségre igaz– magyarázta. Az egyetemista lány szerint a középpontban a fenntarthatóság, a növényi táplálkozás és a környezettudatosság áll.– Ebbe beletartozik az, hogy nem megyünk állatkertbe, cirkuszba, nem hordunk bőr cipőt. Vannak, akik még mézet sem esznek– részletezte Csilla.

Előnyei és hátrányai egyaránt vannak ennek az étrendnek. Koleszterinmentes diétaként is lehet kezelni, azonban bizonyos tápanyagokat, például kalciumot, vasat és cinket csak alacsony mértékben tartalmaznak ezek az ételek, ezért étrendkiegészítők fogyasztása javasolt lehet.

Végül a Vegazzoban kötöttünk ki a Mérey utcán, ahol megkóstoltuk a borsós rizses húst szejtánból, illetve a zöldséges quichet petrezselymes krumplipürével. Ha főleg a magyar konyhán nevelkedett valaki, nehéz elképzelni az étkezést hús nélkül, de a vegánok már semmilyen állati eredetű alapanyagot nem fogyasztanak. Az omlós, "tejföllel" nyakon öntött quiche pont olyan, mintha tojással készült volna. A szejtánból készült "húskockáknak" pedig csak az állaga miatt lehetne megmondani, hogy nem igazi hús, hanem úgynevezett búzahús, növényi fehérjéből készül. A születése óta introvénásan is pörköltszafttal táplált ember kellemesen csalódik az ilyen élményekben. Ráadásul úgy laktat, hogy utána nem bóbiskolna el az ebédlőasztalnál. A Vegazzohoz közel található a Biocity, ahol vegán alapanyagokat és élelmiszereket lehet vásárolni. Kapható fagylalt és egyéb desszertek is.

Meglepő, de íze és állaga alapján nehéz elhinni, hogy nincs tojás a quicheben.

Vegán vagy vegetáriánus? Nem mindegy

Sokan a mai napig nincsenek tisztában azzal, hogy a vegán és a vegetáriánus étrend nem ugyanaz. A vegánokkal ellentétben a vegetáriánusok fogyasztanak állati eredetű ételeket, csak húst nem.– Egyszer kaptam egy étcsokit ajándékba. Abban általában nincs tej, de utólag néztem meg az összetevőket és láttam, hogy tejfehérjét tartalmazott. Vannak buktatók és hibázik az ember, viszont törekedni kell arra, hogy körültekintőek legyünk– fejtette ki Csilla, akinek már semmilyen alapanyag nem hiányzik. A vegetarianizmust választotta Csenki Bálint, aki eleinte kihívásként tekintett az életmódváltásra.– Már hetedik hete nem eszem húst és nem hiányzik. A barátnőm testvére húsvét előtt negyven napig böjtölt. Akkor gondoltam bele, hogy milyen nehéz lehet ezt kibírni, mert mindent hússal eszünk– idézte fel Bálint. Azóta nem érez változást az életében, de nem is hiányzik neki a húsevő életvitel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.