Közélet

Újabb áldozatokat követelt a kanyaró Romániában

Újabb áldozatokat követelt a kanyaró Romániában

2018. május 25., péntek
Újabb áldozatokat követelt a kanyaró Romániában

Romániában újabb öt áldozatot követelt az elmúlt hónapban a kanyaró, a két éve kezdődött járványban pedig eddig már 55 ember halt meg - derült ki a tisztiorvosi szolgálat pénteken közzétett heti jelentéséből.

Az 55. áldozat egy Iasi megyei három hónapos csecsemő volt, aki kora miatt nem kaphatott még védőoltást.A járvány kezdete óta 13 563 kanyarós megbetegedést regisztráltak Romániában. Az elmúlt héten újabb 237 megbetegedést jelentettek Románia 18 megyéjéből és Bukarestből. A legtöbb új megbetegedést a keleti országrészben Constanta (63), Buzau (60), Iasi megyében (33) illetve Bukarestben (26) jegyezték fel. Miután a betegség terjedése tavaly ősszel alábbhagyott és a heti megbetegedések száma 50 alá esett, március elején a heti összesítésekben ismét száznál több fertőzésről közöltek adatokat, márciustól pedig ismét kétszáz fölé nőtt megbetegedések számának heti átlaga és a járvány hetente követel újabb áldozatot. A járványügyi szakemberek mindezért a tömeges oltásmegtagadást és a lakosság egyre alacsonyabb átoltottsági szintjét okolják, miközben a Romániában a tavaly beígért és a szenátus által csaknem egyhangúlag elfogadott oltásügyi törvénytervezet képviselőházi megerősítését szerintük az oltásellenes mozgalom lobbija hátráltatja.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.