Közélet

Új útvonalat találtak az észak-afrikai migránsok

Új útvonalat találtak az észak-afrikai migránsok

2018. május 28., hétfő
Új útvonalat találtak az észak-afrikai migránsok

Több mint 2200 bevándorló kötött ki az olasz partokon szombat óta, és egyre többen érkeznek az új migrációs útvonalon, amely Közép-Afrikából Tunézián keresztül vezet a dél-olaszországi partokig.

Újabb migránsáradattal szembesülnek a szicíliai kikötők: Palermóba csak hétfőn hatszázan, Trapaniba 113-an, Messinába pedig több mint négyszázan érkeztek. Azokról a csoportokról van szó, amelyeket az olasz parti őrség koordinálásával a Földközi-tenger nyugati medencéjében mentettek meg a hétvégén. A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) olaszországi szóvivője hangsúlyozta, hogy a több mint 2200 migráns többsége most is Líbiából kelt át a tengeren, de egy új migrációs útvonal is kialakult, amely Közép-Afrikából, elsősorban Nigerből Tunézián keresztül halad.

Eddig Tunéziából majdnem kivétel nélkül tunéziai bevándorlók keltek át az olasz partokra, az utóbbi időkben azonban Tunézia tranzitállomássá vált: az embercsempészek a veszélyes Líbia helyett egyre inkább Tunézia felé irányítják a migránscsoportokat, hogy innen induljanak tovább Olaszország felé.

A dél-olaszországi regisztrációs központok (hot spotok) ismét megteltek. A szicíliai Pozzallo polgármestere közölte, hogy a városban működő hot spotban lázadás készült kitörni, amelyet az utolsó pillanatban sikerült a hatóságoknak megakadályozni. A Lampedusa szigetén márciusban bezárt tábor miatt Pozzallo túlterheltté vált. A szintén szicíliai Palermo külvárosában nagy méretű migránstábort akartak kialakítani, de a lakosság tiltakozására a tervet egyelőre felfüggesztették. Az északkelet-olaszországi Friuli-Venezia Giulia új tartományi elnöke, Massimiliano Fedriga, aki a Liga színeiben májustól vezeti a térséget, bejelentette, hogy nem kívánja tovább a korábbi balközép olasz kormány migrációs politikáját követni. Hangsúlyozta, hogy a tartomány új vezetése nem tartja magát a korábbi kötelezettségekhez, vagyis nem fogadnak be több migránst. A római belügyminisztérium hétfői adatai szerint év eleje óta valamivel több mint 12 ezren érkeztek az olasz partokra, a tavalyi év ugyanezen időszakában mért majdnem 60 ezerhez képest.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.