Közélet

Pünkösdölést tartanak Ópusztaszeren

Pünkösdölést tartanak Ópusztaszeren

2018. május 17., csütörtök
Pünkösdölést tartanak Ópusztaszeren

Már-már elfeledett hagyományokat, a Dél-Alföldhöz kapcsolódó szép népszokásokat elevenítenek föl pünkösd hétvégéjén az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékparkban, hétfőn délután az is kiderül, ki nyeri el a pünkösdi király címet - tájékoztatta az intézmény marketingvezetője az MTI-t.

Kodácz Csengele elmondta, hogy vasárnap a skanzenben tematikus napon mutatják be a hagyományos mezőgazdasági munkafolyamatokat, előadást tartanak a gabonafajtákról, a szélmalmokról történetéről és működésükről, a gyermekeket ökojátszóház, a családokat vetélkedő várja. A skanzenben - ahol a rendet gyalogcsendőr felügyeli - kiderül, mi a titka a finom kalácsnak és az is, hogy készülnek a festett bútorok. A nomád parkban 10. századi tevékenységeket - kézi orsózás, rokkázás, nemezelés, szalagszövés - próbálhatnak ki a látogatók, a Szeri Gyógynövényházban pedig teákat kóstolhatnak. A hétvégétől látható Máté Bence világhírű természetfotós Madár Paradicsom című tárlata a Puszta Házában. Hétfőn délelőtt a Rozsdamaró együttes muzsikája csalogatja a skanzenben az embereket, ahol kora délután elkezdődik az ópusztaszeri gyerekek pünkösdölője, melyen fölelevenítik az ünnephez kapcsolódó dél-alföldi népszokásokat. Ezután következik a hétvége egyik leginkább várt eseménye, a pünkösdi király megválasztása. Az emlékpark nagyrétjén a környékbeli ifjak lóháton ülve teljesítenek különböző ügyességi feladatokat, végül egy vágtát követően kiderül, hogy a két legjobb versenyző közül kinek sikerül megszereznie a királyi címet jelentő koszorút. A programokat nagyszüleink kedvenc dalaiból és táncaiból összeállított folklórműsor zárja az Üllési Fonó Táncegyüttessel.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.