Közélet

Már ötödik hete irtják a vérszívókat

Már ötödik hete irtják a vérszívókat

2018. május 23., szerda
Már ötödik hete irtják a vérszívókat

Az elmúlt hétre tervezett szúnyoggyérítést jelentős mértékben akadályozta a kedvezőtlen időjárás. A tervezett 67 ezer hektárból alig több mint 16 ezer hektáron sikerült elvégezni a munkálatokat. Így ezen a héten elsőként az elmúlt héten nem kezelt területeken dolgoznak majd a vérszívók számának csökkentése érdekében - írta a katasztrófavédelem.

Az országos szúnyoggyérítési program negyedik hetében Szolnok térségében és Békés megyében terveztek a szakemberek teljeskörű, légi és földi beavatkozásokat végezni. Mindkét területen extrém mértékű szúnyoginvázió volt tapasztalható, a szakértői jelentések mellett számos bejelentés és kérelem is érkezett ezekről a területekről. Több Duna menti régióban – Csepel-sziget, Tolna megye, Baja és Mohács térsége –, valamint az Ipoly menti településeken szintén rendkívül jelentős a szúnyogártalom. Az elmúlt héten kialakult szeles, esős időjárás miatt a legtöbb kezelést – a Duna déli területeit és néhány Szolnok környéki települést kivéve – el kellett halasztani. A kevésbé meleg időjárásnak köszönhetően ugyanakkor enyhült is a szúnyogártalom. Az elmaradt kezeléseket a szakemberek a következő napokban igyekeznek pótolni, bár az előrejelzések szerint továbbra is változékony idő lesz. Az elmúlt héttel ellentétben azonban melegebb estékre készülhetünk, a szélcsendes, száraz idő pedig kedvez a csípőszúnyogok aktivitásának. A

www.katasztrofavedelem.hu

oldalon elérhető a szúnyoggyérítés heti programja, vagyis az, hogy melyik településen, melyik napon lesz permetezés. Az önkormányzatok a központi program mellett saját költségvetésük terhére önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést.  

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.