Közélet

Így szűrik ki a gyorshajtókat a civil rendőrautókból - videó!

Így szűrik ki a gyorshajtókat a civil rendőrautókból - videó!

2018. május 25., péntek
Így szűrik ki a gyorshajtókat a civil rendőrautókból - videó!

Mindenki találkozott már olyan autóssal vagy motorossal, aki a sávok között cikázva, mások elé irányjelző nélkül bevágva, fél kézzel mobiltelefont tartva, esetleg piros lámpánál áthajtva okozott balesetveszélyes szituációt. Az első ijedtséget követően többségünkben ilyenkor merül fel – gyakran válogatott szitkok közepette –hol van most egy rendőr?!

Az egyértelmű rendőri jelzettel ellátott járművekkel a hasonló, mások életét is veszélybe sodró sofőröket kevésbé lehet kiszűrni a forgalomból: a szabályokat jellemzően csak addig tartják be, amíg a rendőrök látókörében vannak. A balesetek megelőzése érdekében a rendőrség ezért kombináltan alkalmazza az álló és a menet közbeni méréseket. https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=OCPdnRKi_eE A rendőrség ugyanakkor cáfolja azokat a közösségi médiában terjedő híreket, amelyek szerint civil autókkal „letolják”, gyorshajtásba hajszolják az egyébként szabályosan közlekedőket. A rendőrnek nem fűződik érdeke a bírság kiszabásához. A menet közbeni mérésekre alkalmas kocsival ráadásul nem kell a mért járművel azonos sebességgel, sőt még csak ugyanabban a sávban sem haladni. A szabályszegésen ért járművet pedig ott állítják le, ahol azt biztonságosan meg lehet tenni – autópálya leállósávjában például nem.

Ezek a rendőrség tanácsai, ha valakit agresszív, a követési távolságot be nem tartó sofőr próbál „letolni”:

  • a megengedett sebességet ekkor se lépje túl;
  • húzódjon át a másik sávba az első alkalommal, amikor ezt biztonságosan meg lehet tenni;
  • ne próbálja indokolatlan lassítással „megregulázni” a másik járművezetőt!

Rendőri jelleget nélkülöző gépjárműveket a rendőrség korábban is használt közlekedésrendészeti ellenőrzés céljából. A baleseti helyzetre tekintettel 2018. április 16-án felújított és hitelesített FámaLézer készülékekkel szereltek fel civil jellegű szolgálati gépkocsikat. Ezek az eszközök a sebességtúllépés dokumentálásán túl képesek más, menet közben elkövetett, a közlekedésbiztonságra veszélyes magatartások rögzítésére is. Ilyen jogsértések a leállósáv szabálytalan használata az autópályán, a vasúti átjárót biztosító berendezés tilos jelzésén történő áthaladás, a kijelölt gyalogos-átkelőhelyre vonatkozó elsőbbségi szabályok megszegése, a záróvonal-átlépés, a közúti forgalom irányítására szolgáló fényjelzőkészülék tilos jelzésén való áthaladás, a szabálytalan sávváltás, a kötelező haladási irányra vonatkozó szabályok megsértése, a kézben tartott mobiltelefon használatára vonatkozó tilalom megsértése.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.