Egészség

Így kend magadra, ha jót akarsz!

Így kend magadra, ha jót akarsz!

2018. május 5., szombat
Így kend magadra, ha jót akarsz!

Ne induljunk el naptejet vásárolni anélkül, hogy tudnánk, mit is jelent az SPF, mire való a széles-spektrumú védelem, és persze az sem árt, ha a saját bőrtípusunkkal tisztában vagyunk.

Anaptejekpolcait böngészve már messziről kiszúrjuk a flakonokon, dobozokon elhelyezett nagyméretű számokat, ezek általában – gyártótól függően 15 és 50 között mozognak. A leggyakoribb a 30-as, illetve az érzékeny bőrűek és gyerekek számára az 50-es faktor számmal ellátott naptej. De mit is mutat ez a szám? Az angolul Sun Protection Factor, vagyis napvédő faktor jelöli azt, hogy az adott termék használata mellett mennyi ideig lehetünk a napon anélkül, hogy leégnénk. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy az SPF meghatározásánál az adott bőrtípus is számít. 6 féle bőrtípus létezik, Európában ebből a 2-es és a 3-as a gyakori. A 2-es a világosabb, a 3-as a bézs, aki jobban is barnul. A 2-es típus napvédő nélkül 5-10 perc alatt leégne, ezt a számot kell felszoroznunk a napvédő krém dobozán látható SPF számmal. Ez azt jelenti, hogy egy 15-ös faktorszámú krémmel 150 perc a maximum, tehát inkább 2 óra az, amit a napon tölthet.

A 3-as bőrtípus napvédő nélkül 10-20 percet tölthet a napon, tehát esetében a 15-ös faktorszám 3 órányi biztonságos napozást jelent. A naptejekkel kapcsolatban gyakran hallhatjuk a széles-spektrumú kifejezést, ami nem jelent mást, mint hogy az adott termék az UV-A és az UV-B sugarak ellen is védelmet nyújt. Miért fontos ez? Az UV-A sugarak a bőr idő előtti öregedését, ráncok megjelenését okozzák, az UV-B sugarak pedig a bőr leégését. A kettő együtt pedig különösen veszélyes, mivel fokozza a bőrben a daganatos elváltozások kialakulását. A csomagolást böngészve ügyeljünk rá, hogy a termék az ultraibolya sugarak mindkét típusa ellen védelmet nyújtson. Ha egy terméken ez a szó van feltüntetve, akkor az arra utal, hogy vízben tartózkodva 40 percig garantálja azt az SPF értéket, ami a csomagoláson szerepel. Léteznek extra vízálló készítmények is, ezekkel 80 percig lehetünk a vízben leégés nélkül. Ugyanez érvényes nemcsak a vízben, hanem a szárazföldön is, ha erős verejtékezéssel járó tevékenység, valamilyen sport közben használjuk a terméket. Mindkét esetben gyakrabban kell ismételni a naptej használatát. Miután kiválasztotta a tökéletes védelmet nyújtó terméket fontos, hogy tisztában legyen a használatával is. A legjobb napvédő sem tudja kifejteni a hatását, ha túl későn kenjük fel. Ezért fontos, hogy legalább 20-30 perccel a szabadban tartózkodás előtt alkalmazzuk a teljes testen. A teljes testbe beletartozik a fülcimpa és kopaszodó férfiaknál a fejtető is. A napvédőt használjuk rendszeresen, 2-3 óránként, fürdés, vagy erős izzadás esetén gyakrabban ismételve. A szabadban mindig gondoskodjuk bőrünk védelméről, ne feledjük, hogy a vízben és az árnyékban is leéghetünk! Napvédő termék használata mellett is ügyeljünk rá, hogy betartsuk a biztonságos napozásra vonatkozó szabályokat. 10 és 16 óra között ne tartózkodjunk a tűző napon! A nap elleni védelem hasznos kiegészítői a megfelelő ruházat. Válasszunk UV-szűrővel ellátott termékeket, ezek viselése különösen gyerekek számára ajánlott a strandon. Ezek hasznos kiegészítői a széles karimájú kalap és a napszemüveg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.