Hírzóna

Fókuszban a drogprevenció- Országos gyermekvédelmi konferenciát tartott az ÁGOTA Alapítvány

Fókuszban a drogprevenció- Országos gyermekvédelmi konferenciát tartott az ÁGOTA Alapítvány

2018. május 18., péntek
Fókuszban a drogprevenció- Országos gyermekvédelmi konferenciát tartott az ÁGOTA Alapítvány

Több mint ötszázan vettek részt szerdán, a Szegeden immáron hatodik alkalommal megrendezett ÁGOTA Országos Gyermekvédelmi Konferencián, melynek idén a drogprevenciót, annak fontosságát állították fókuszába a szervezők.

Az ÁGOTA Alapítvány és a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató közös szervezésében megvalósuló rendezvényen a tényszerű adatokat bemutató szakmai előadások után a megelőzés hatékony eszközéül szolgáló, prevenciós eszköztár bővítését célzó workshop- okon vehettek részt a konferencia látogatói.

A Szegedi Szakképzési Centrum József Attila Általános és Szakképző Iskolájában tartott rendezvényen a drogfogyasztás okairól, a nemzeti drogstratégia célkitűzéseiről, a jelenlegi droghelyzetről és megelőzésének módjairól hallhatott előadásokat a több száz érdeklődő, akik a gyermekvédelmi szakellátás, illetve a segítő szakmák területéről érkeztek.

A konferencia témaválasztásának indokoltságát az is alátámasztotta, hogy a kutatások megdöbbentő képet festenek gyermek- és fiatalkorúak drogfogyasztásáról hazánkban. 2015-ben került sor az ESPAD kutatássorozat hatodik felmérésére, mely szerint a megkérdezett 9-10. évfolyamos diákok 26,8%-a vallotta, hogy fogyasztott már életében valamilyen tiltott vagy legális drogot. A fiúk 25,9%-a, a lányoknak pedig 27,6%-a fogyasztott már valamilyen visszaélésre alkalmas szert élete során. Csaknem minden ötödik diák próbált már tiltott szert, minden hatodik vett be gyógyszert orvosi javaslat nélkül, és minden tizedik kipróbált már valamilyen, a piacon újonnan megjelenő designer drogot. (Forrás: Drog Fókuszpont)

Ahogyan Dr. Kiss- Rigó László fogalmazott köszöntőjében, egy függőséggel küzdő esetében a gyógyítás már nagyon nehéz, ezért érdemes a hatékony megelőzésre helyezni a hangsúlyt. A prevencióban viszont a gyermekekkel és fiatalokkal foglalkozó szülőknek, felnőtteknek van jelentős szerepe, hiszen ha egy fiatal nem kap mintát gyermekkorában arra, hogyan lehet a boldogságot elérni, vagy saját hibáján kívül nem tud olyan körülményeket teremteni, hogy boldog lehessen, akkor tévutakon törekszik erre.

Kothencz János, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója az első előadásban arról beszélt, hogy sokszor már függőként kerülnek be a szakellátásba a fiatalok, aminek oka az elhanyagolás, a bántalmazás elől a bódultságba való menekülés vagy a valahova tartozás reménye.

"Magyarországon 25 ezer családból kiemelt gyermek van, sokukhoz pedig nem jut el az a szakmai segítség, mely a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató pedagógiai módszerének köszönhetően adott. Mi azt valljuk, hogy a személyre szabott törődés módján, élménypedagógia alkalmazásával lehet csak megpróbálni menteni őket." – fogalmazott a főigazgató, aki hosszú távú, tematikus, közös gondolkodást szorgalmazott, ennek részeként pedig speciális lakásotthonok létrehozását a problémás fiatalok számára, illetve drasztikus szakmai létszámnövelést.

A konferencián szó volt a kábítószerügy stratégiai céljairól, melyekről Müller Éva, az Emberi Erőforrások Minisztérium Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltatások Főosztály Nemzeti Drogmegelőzési Koordinációs Osztályának vezetője beszélt. Kiemelte, hazánkban csaknem minden ötödik diák próbált már tiltott szert, minden hatodik vett be gyógyszert orvosi javaslat nélkül, és minden tizedik kipróbált már valamilyen, a piacon újonnan megjelent designer drogot.

A Nemzeti Drogellenes Stratégia prioritásairól, célkitűzéseiről Majzik Balázs, a Szociális Gyermekvédelmi Főigazgatóság Esélyteremtési Főosztálya Drogmegelőzési Programok Osztályának vezetője beszélt a konferencián.

A szakmai előadásokat követően a rehabilitáció területén jeleskedő intézmények mutatkoztak be. Nagy Alíz, a Dr. Farkasinszky Terézia Drogambulancia színháztrénere, és Tóth Roland, addiktológiai konzultáns, a szatymazi Rehabilitációs Centrum vezetője mutatta be tevékenységüket, valamint eddig elért eredményeiket is. Előadásukban megerősítették a prevenció fontosságát.

Őket követte az Egészségdokk Alapítvány, akik hagyományos előadás helyett egy interjúval készültek, melyet Gönczi Gábor, az Egészségdokk Alapítvány szakmai intézményvezető- helyettese vezetett egy 4 hónapja tiszta fiatallal. Kérdésfeltevéseivel nagyon pontos képet mutatott a közönségnek a droghasználathoz vezető útról, a függőség nyomoráról, valamint azokról a nehézségekről, melyeket megtapasztalnak azok a kliensek, akiket kivezetnek a droghasználat okozta szakadékból.

A Komlóról érkező Leo AmiciAlapítvány intézetvezetője, Simicz Ferenc előadásában a függőségről, annak késztetéseiről, valamint a felépülés természetéről beszélt kristálytiszta őszinteséggel és nyitottsággal.

A délutáni workshopok teltházas létszámokkal zajlottak, mely jól mutatta az óriási érdeklődést mind a fókusztéma, mind pedig a prevenciós lehetőségek megismerése iránt.

Bemutatkozott az ÁGOTA Játszóház, mely egyfajta prevenciós bázisként szolgál értékkel teli szabadidő- eltöltési lehetőségeket Tarján városrész betondzsungelében a kallódó fiatalok számára.

Betekintést nyerhettek a KÁSZPEM workshopon résztvevők egy olyan pedagógiai rendszerbe, mely hatékony segítséget nyújt a családból kiemelt gyermekek és fiatalok eredményes személyiségfejlesztéséhez, valamint elősegíti sikeres társadalmi beilleszkedésüket is.

A résztvevők megnézhettek egy 15, terápia alatt álló „Leo Amici-s” fiatal közreműködésével megvalósuló művészetterápiás színházi előadást, megtudhatták, hogy mi történik a mentés és kórházi ellátás során a drogot használó gyermekkel.

Az érdeklődők beszélgethettek a Szegedi Rendőrkapitányság rendőreivel is, és választ kaphattak arra, hogy miről ismerhetik fel, ha gyermekük drogot fogyasztott, és kihez fordulhatnak segítségért. Ezen kívül alternatívákat kaphattak az egészséges életmód eszközeiből is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.