Gazdaság

Elkezdődött a cseresznyeszezon

Elkezdődött a cseresznyeszezon

2018. május 22., kedd
Elkezdődött a cseresznyeszezon

A meleg tavaszi időjárás miatt már elkezdődött a korai érésű cseresznyefajták, mint például a Münchenbergi, illetve a Májusi korai szedése, idén a gyümölcs termésmennyisége megközelítheti a 20 ezer tonnát - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kedden az MTI-vel.

Megjegyezték, hogy a tavaszi, nyár eleji időjárástól függően az utóbbi öt évben 15-20 ezer tonna között mozgott a termés. Magyarországon 2800 hektáron termesztenek cseresznyét, a jelentősebb termőterületek Pest (mintegy 600 hektár), Heves (500 hektár), Szabolcs-Szatmár-Bereg (430 hektár) és Bács-Kiskun megyében (340 hektár) vannak. A cseresznyeexport átlagosan évi ezer tonna körül van, és elsősorban a környező országokba, valamint a Baltikumba irányul. A cseresznyeimport ezzel szemben eléri a 2-3 ezer tonnát, amelynek nagy része Törökországból érkezik, amikor a magyar áru is a piacon van. Az agrárkamara szerint mindez azt mutatja, hogy a cseresznyetermelés fejlesztésében további lehetőségek vannak, mert a magyarországi termelés még a belföldi fogyasztói igényeket sem tudja teljes mértékben kielégíteni.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.