Közélet

Becsülete van az értékteremtő szakmunkának - mondja az Országgyűlés elnöke

Becsülete van az értékteremtő szakmunkának - mondja az Országgyűlés elnöke

2018. május 25., péntek
Becsülete van az értékteremtő szakmunkának - mondja az Országgyűlés elnöke

Az értékteremtő szakmunka becsületéről beszélt egyebek mellett az Országgyűlés elnöke pénteken a Parlamentben, ahol az áprilisi XI. Szakma Sztár Fesztivál országos szakmai tanulmányi verseny győzteseit köszöntötték, és átadták a szakmánként első három helyezettnek, felkészítőiknek és tanáraiknak az emléklapot.

Kövér László kiemelte: a XXI. századi tudásalapú társadalomban nem csak a digitális ismeretnek van helye, de szerepe és becsülete van az értékteremtő szakmunkának is. A Szakma Sztár Fesztivál egész programja azt üzeni szavai szerint, hogy a jól végzett munkának egyre inkább megvan az elismerése, becsülete, jutalma.

Kövér László hangsúlyozta, hogy a jó szakmunka, szaktudás felértékelődik a gazdaságban, ugyanakkor a történelmi örökségből adódó, Európa keleti és nyugati fele közötti bérszínvonalbeli különbségeket az elmúlt két kormányzati ciklusban csak mérsékelni lehetett, megszüntetni nem.

Szakértői becslések szerint 1990 óta Kelet- és Közép-Európából több mint 25 millió, 25-40 év közötti munkavállaló ment Nyugat-Európába dolgozni, akik képzésére - szülőföldjükön - ezermilliárd euró feletti összeget fordítottak. Mindez súlyos demográfia, gazdasági és társadalmi hátrányt okoz Kelet- és Közép-Európa országainak - mondta. Hozzátette, a magyar gazdaság- és társadalompolitikának éppen az a célja, hogy minél nagyobb arányban maradjon helyben a szülőföldön megtermelt haszon, így abból nagyobb arányban részesülhetnek a munkavállalók.

Kövér László hangsúlyozta, a Parlament épülete megtestesíti a korábbi korok világszínvonalú magyar szaktudását, az Országház építésében több mint 50 szakma képviselői vettek részt. Nemzetközi turisztikai felmérés szerint a világ legnépszerűbb látnivalóinak rangsorában a Parlament épülete a tavalyi 14. helyről az idén 10. helyre lépett elő - mondta.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke kiemelte, a Szakma Sztár Fesztivál évek óta folyamatosan bővül, az idén 43 szakmában versenyeztek a fiatal szakmunkások, jövőre az agrárium belépésével a szakmák száma közelíti majd az 50-et. Megismételte korábbi kijelentését: egy jó szakma felér egy diplomával, a munkaerőpiacon jelentős kereslet van a szakképzett munkaerő iránt. Az MKIK elnöke emlékeztetett rá, hogy a rendszerváltó országok közül Magyarországon rendezik meg először az európai szakmunkások versenyét, az EuroSkills-t. A Hungexpo területén zajló rendezvényhez kapcsolódóan a budapesti szállodai kapacitás jelentős részét lekötötték, a szeptemberi rendezvényre 80 ezer látogatót várnak.

A kamara országos szakmai versenyeket 43 szakképesítésben - köztük 2 új: a távközlési technikus és vegyész technikus szakmában - hirdetett meg, a nappali tagozaton végzős szakiskolai és szakközépiskolai tanulók számára.

Az írásbeli versenyen országosan több mint hétezren vettek részt. A döntőt a háromnapos Szakma Sztár Fesztiválon tartották, ide 108 oktatási intézményből 236 diák jutott be. A szakmai versenyen a jó eredményt elérők - idén a tanulók több mint 80 százaléka - kapott felmentést a tanévvégi teljes szakmai záróvizsga letétele alól - közölte az MKIK. A "2015 a külhoni magyar szakképzés éve" folytatásaként a Miniszterelnökség szervezésében 3 szakmában 3 versenyző vett részt a fesztiválon, akik a Felvidékről, Erdélyből és a Vajdaságból érkeztek, ők a Miniszterelnökség különdíját vehették át a Szakma Sztár Fesztiválon. A fesztivál keretében zajlott az V. SkillsHungary nemzeti döntő és bemutató, amelyen a EuroSkills Budapest 2018 versenyen induló magyar csapat minden tagjával találkozhattak a látogatók. A kamara tájékoztatása szerint az országos szakmai versenyeket közvetlenül 840 közreműködő, illetve 500 szervezet együttműködése segítette.

A Szakma Sztár Fesztiválra az idén hozzávetőleg 15 ezer látogató jutott el, ebből mintegy 9 ezer diák a területi kamarák szervezésében. Több mint 70 százalékuk az általános iskolákból érkező 6-7-8. osztályos, közvetlenül pályaválasztás előtt álló fiatal volt.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a kormány támogatásával 2019-ben is megrendezi a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt, az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt, valamint ezek döntőjét, a Szakma Sztár Fesztivált.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.