Kultúra

A vásárhelyi művészéletről nyílik kiállítás a Tornyai-múzeumban

A vásárhelyi művészéletről nyílik kiállítás a Tornyai-múzeumban

2018. május 31., csütörtök
A vásárhelyi művészéletről nyílik kiállítás a Tornyai-múzeumban

A februárban a Várkert Bazárban rendezett nagy sikerű kiállítást követően vasárnaptól a hódmezővásárhelyi Tornyai-múzeumban is látható a Vásárhelyi művészélet 1900-1990 című kiállítás - tájékoztatta a közgyűjtemény az MTI-t.

A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány és a Tornyai János Múzeum együttműködésével létrejött tárlaton új válogatási és rendezési elvek alapján mutatják be a festményeket, szobrokat és grafikákat egyaránt felvonultató anyagot. A hódmezővásárhelyi múzeum gyűjteményéből származó alkotásokat a Magyar Nemzeti Galériából, a szegedi Móra Ferenc Múzeumból, a szentesi Koszta József Múzeumból, a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrumból és magángyűjtőktől érkező művek egészítik ki. A tárlat első felében a látogatók megismerhetik az alföldi festészet 19. század második felében kezdődő kibontakozását, a 20. század elején összeálló hódmezővásárhelyi művészcsoport prominens képviselőit - Tornyai Jánost, Rudnay Gyulát, Endre Bélát, Pásztor Jánost -, a két világháború közötti vásárhelyi művészeti életet és a mártélyi művésztelep kialakulását. A művészek életművének fontos alkotásai mellett a tárlaton szerepelnek ritkábban látható képek is.

A tárlat alkalmából visszatér Vásárhelyre Iványi Grünwald Béla Isten kardja című képének első változata. A festőművész 1890-ben Kallós Ede szobrászművész invitálására látogatott a városba, és itt festette meg a művet. Ekkor készült egy fénykép is, amelyen Iványi Grünwald Béla Tornyai János és Plohn József társaságában teátrálisan a fején babérkoszorúval pózoló Kallós Edére mutat.

A kiállítás második fele a Vásárhelyi Őszi Tárlathoz kapcsolódva ad áttekintést a város művészeti életéről a 20. század második feléről. Az 1954-es első Vásárhelyi Őszi Tárlat eredeti koncepciója szerint meghívásos kiállítás volt, amely bemutatkozási lehetőséget kívánt biztosítani a Vásárhelyen élő, a Vásárhelyről elszármazott vagy a városban, illetve Mártélyon rendszeresen alkotó művészeknek. Az évek során azonban a Vásárhelyen letelepedett művészek, mint Németh József vagy Szalay Ferenc baráti kapcsolataik révén az Őszi Tárlatokhoz vonzották Budapesten élő kollégáikat és nemzedéki társaikat is. A kiállításon láthatók a képzőművészeti seregszemlét életre hívó, majd elmúlt több mint hat évtizedét meghatározó alkotók művei. A közönség a július végéig megtekinthető tárlaton képet kaphat arról is, milyen fontos szerepet játszott Hódmezővásárhely a kortárs magyar képzőművészet mestereinek indulásában.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.