Közélet

A T-modell atyjára, Galamb Józsefre emlékeztek Makón

A T-modell atyjára, Galamb Józsefre emlékeztek Makón

2018. május 22., kedd
A T-modell atyjára, Galamb Józsefre emlékeztek Makón

137 éve Makón született Galamb József, a Ford T-modell főkonstruktőre. Makó városa a 4. Ford T-Modell Nemzetközi Veteránjármű Találkozóval tisztelgett a feltaláló kulturális öröksége előtt.

Galamb József világhírű gépészmérnök konstruktőr (Ford-T modell) és feltaláló (bolygómű) 1881. február 3-án, Makón látta meg a napvilágot. A világhírű mérnök és lelkes lokálpatrióta nevét, és emlékét Makón múzeumi kiállítás, iskola is őrzi. A világhírű makói mérnök munkássága, és az általa létrehozott ipartörténeti jelentőségű automobil, a T-Modell előtt is tisztelegtek a hétvégén a modell szerelmesei a Maros partján. Az idén immár 4. alkalommal megrendezésre kerülő Maros Parti Ford T-Modell Nemzetközi Veteránjármű Találkozón több máig működő, gyönyörű állapotú T-Modellt is megcsodálhattunk a hétvégén, sőt ki is próbálhattuk őket. Galamb József konstruktőri munkáját dicséri az 1908 októberében a Ford Motor Company szerelőcsarnokból első alkalommal kigördült Ford T-modell, a világ első népautója, melyből évtizedek alatt több mint 15 millió „Bádog Böske” készült, ahogy akkor becézték a szalagszerű szereléssel és gyártással készült gépkocsit. Az 1989-ben az Évszázad Autójának választott Ford T-Modellt a XX. század legjelentősebb technikai újításaként tartják számon, nem véletlenül.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.