Kultúra

A nap fénypontja lesz Szegeden a színház

A nap fénypontja lesz Szegeden a színház

2018. május 7., hétfő
A nap fénypontja lesz Szegeden a színház

A Szegedi Nemzeti Színház sajtótájékoztatót tartott a következő évadjukról. Az új igazgató merész új lépéseket is tesz, hogy népszerűbb legyen a színház.

Barnák Lászlóról már látszik, hogy az az igazgatója lesz a Szegedi Nemzeti Színháznak, aki folyton azon fog ügyködni, hogy a színház újra egy vonzó opció legyen a fiatalok szemében. Ennek érdekében nem pusztán külsőleg, de még programjaiban is megújul a szegedi színház. A külső megújulás egyszerre érinti szlogenjüket, logójukat és a bérleteken megjelenő képeket is, mely utóbbi kettő Varsányi Anna arculattervező munkájának a gyümölcse.

A bérletkartonokon megjelenő szobrok Szeged olyan arcát tükrözik, melyekre nem fordítunk kellő figyelmet. Az igazgató az új arculattal azt szeretné közölni, hogy az apróságokra való odafigyelés a következő évad egyik fő eleme lesz. „A nap fénypontja” – áll a megváltozott szlogen szinte minden a színházhoz kapcsolódó anyagon. Barnák László egy olyan szlogent szeretett volna, amivel üzenni is tudnak a nézőiknek. Ez az üzenet nem más, minthogy a színházlátogatás lehet a nap fénypontja,

„Én most a hátamon különlegesen érzem, hogy ezt a Nap is így gondolja.” – tette hozzá viccesen, ugyanis míg mi, a sajtó képviselői árnyékban ültünk, ők közvetlenül a hatalmas ablakok előtt, ahol erősen tűzött rájuk a Nap.

A színház új „S” formájú logójában, ami egyszerre jelenti a színházat és Szegedet, szintén megjelenik a Nap, mint motívum. Ám, ahogyan azt korábban már említettem a külsőségek mellett jóval fontosabbak azok a változások, melyek a tartalmakat és programokat érintik. A színház falai közül az osztálytermekbe kilépő előadásaikat interaktívabbá tették, ezzel olyan foglalkozásokat megalkotva, ahol a diákokat meg is szólítják. Ezeknek a vezetője Kállai Ákos lesz, aki nemrég fejezte be tanulmányait, és az azok során megszerzett tudását arra szeretné felhasználni, hogy a fiatalokhoz közelebb hozzák a színházat.

Olyan alkotóműhelyei foglalkozásokat hoznak létre, melyek gyakorlatilag színjátszó körök különböző korosztályoknak. Ezek nem titkolt célja, hogy egy színvonalas színjátszó bázis alakuljon ki a színházban. Természetesen a sajtótájékoztató fő témája maguk a színdarabok, illetve a következő évad repertoárja volt, melyekben kiemelnénk az évad húzódarabját, aminek karácsony előtt, december 21-én lesz a bemutatója.

A Valahol Európában témája Barnák László meglátása szerint sajnálatos módon még ma is igazán aktuális.

Az évad zászlóhajó darabján túl rengeteg komoly produkciójuk lesz, mint például a Nagyszínházban november 3-ai bemutatóval kezdődő Figaro házassága, illetve mint a Kisszínházban 2019 február 22-re tervezett Homodeus című kortárs balett előadás. ennek kapcsán nem árt tudni, hogy a műsor címe még változhat, ez ugyanis még csak egy munkacím. A komoly előadások mellett a fiatalokról és gyermekekről sem feledkeztek meg. Őket célozzák meg a Szaffi zenés mesejátékkal, illetve A Gyilkos című színművel, melynek címétől nem kell megijedni, Barnák László biztosított minket arról, hogy a darabban senkit sem ölnek meg. Az új évadnak egyik különlegessége még, hogy bevezetik az előbérletezést is, mely egyfajta akció, amiben még a tavalyi árakon különböző konstrukciókban válthatunk bérletet. Ezek árairól, illetve, hogy melyik bérlettel mit nézhetünk meg,

a színház oldalán

tájékozódhatunk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.