Politika

Mi a piha: Angela Merkel is gratulált Orbán Viktornak!

Mi a piha: Angela Merkel is gratulált Orbán Viktornak!

2018. április 9., hétfő
Mi a piha: Angela Merkel is gratulált Orbán Viktornak!

Angela Merkel német kancellár írásban gratulált Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek választási győzelméhez - mondta a német szövetségi kormány szóvivője hétfőn Berlinben.

Steffen Seibert tájékoztatóján kérdésre válaszolva elmondta, hogy a kancellár a szokásoknak megfelelően gratulált a magyar kormányfőnek. Németország és Magyarország "a hosszú, gyümölcsöző közös történelem és partnerség" révén "szoros kapcsolatban" áll egymással, és Magyarország "megbízható partnerként számíthat Németországra" az európai és a kétoldalú ügyek előmozdításában - írta Angela Merkel. A szóvivő hozzátette: "nagyon nyilvánvaló, hogy együttműködésünkben vitatott témák is vannak", köztük a migrációs politika, de a kancellár és a szövetségi kormány továbbra is készen áll az együttműködés továbbfejlesztésére a kétoldalú kapcsolatok területén, valamint "közös EU-tagságunk, és a minket Európában egyesítő értékek keretében". Arra a kérdésre, hogy a szövetségi kormány miként értékeli Orbán Viktor pártjának "antiszemita összeesküvés-elméleteket" tartalmazó választási kampányát, Steffen Seibert azt mondta, hogy a kormány alapvetően nem értékeli a szomszédos országokban és más európai uniós tagállamokban tartott választások eredményeit.

Korábban ugyan "különböző alkalmakból foglalkoztunk kritikusan a miniszterelnök és pártja politikájának egyes aspektusaival, így a tudománypolitikával vagy éppen a nemkormányzati szervezetekkel szemben folytatott politikával", de a választási győzelem utáni napon a kancellár gratulációján kívül a német kormánynak nincs mondanivalója - fejtette ki a szóvivő.

Arra a kérdésre, hogy a kormány mindezzel lezártnak tekinti-e a választási kampány és a választás ügyét, elmondta, hogy nem kíván elébe vágni a kampányról és a szavazásról választási megfigyelők által készítendő jelentésnek, és nem kívánja értékelni a választási kampányt. Viszont "a minket egyesítő európai értékek kérdését természetesen soha nem lehet lezártnak tekinteni", ezekről az értékekről újra és újra beszélni kell és meg kell erősíteni őket - mondta Steffen Seibert.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.