Politika

Lázár: meg kell védenünk az országunkat!

Lázár: meg kell védenünk az országunkat!

2018. április 6., péntek
Lázár: meg kell védenünk az országunkat!

Meg kell védenünk az országunkat a külső fenyegetéstől, ezért szükség van a rendőrség további megerősítésére, a létszám emelésére, a törvények szigorítására - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken Nagylakon.

Lázár János a nagylaki határátkelőhely megnyitásának ötvenedik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen hangsúlyozta, Nagylak és Csanádpalota térségében - kerítés híján - az elmúlt hónapokban folyamatosan érkeztek a migránsok. A rendőrségi intézkedéseknek köszönhetően jelenleg már északabbra próbálkoznak az embercsempészek - tette hozzá. A kormány - ha a migráció nem szűnik meg vagy fokozódik - készen áll arra, hogy Nagylaktól Mezőhegyesig is határzárat emeljen - közölte a térség országgyűlési képviselői posztját is betöltő politikus.

A bevándorlás a következő évtized legfontosabb kérdése lesz, az április 8-ai választástól függetlenül feladatot szab a kormánynak - mondta Lázár János, aki a betelepítés következményeit a határ román oldalán található települések példájával szemléltette. Azt mondta, még az 1960-as, 1970-es években is többségében magyar településekre negyven éve jelentős román lakosságot telepítettek be, az ősi magyar falvak pedig román közösségekké váltak.

Locskai Zoltán (független) Nagylak polgármestere elmondta, a trianoni békeszerződés vágta ketté a települést. 1968. április 6-án nyílt meg a magyar-román közúti átkelőhely, amely a település fejlődésére kiemelkedő hatással volt. Az évek során folyamatosan nőtt a személy- és teherforgalom, 1996-ban kamionterminál épült az átkelőnél. A határátkelőhely munkahelyet, adóbevételt jelent a községnek. A települést 2015-ben elérte az M43-as autópálya, Csanádpalotánál pedig új átkelőhely nyílt - sorolta. Piros Attila, Csongrád megye rendőrfőkapitánya hangsúlyozta, a nagylaki és a csanádpalotai az ország egyik legnagyobb forgalmú átkelőhelye kapocs az emberek között. Feladata ugyanakkor a biztonság garantálása is, hiszen schengeni külső határon van. Az illegális migráció nemcsak Szerbia irányából jelentkezik, hanem Románia felől is, a rendőrség azonban megfelelő létszámban gondoskodik a határ védelméről - jelentette ki a dandártábornok.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.