Sport

Kikapott a szlovénoktól, távol került a feljutástól a magyar válogatott

Kikapott a szlovénoktól, távol került a feljutástól a magyar válogatott

2018. április 25., szerda
Kikapott a szlovénoktól, távol került a feljutástól a magyar válogatott

A házigazda magyar válogatott 4-1-re kikapott a szlovén csapattól a divízió I/A-s jégkorong-világbajnokság harmadik fordulójában, szerdán a Papp László Budapest Sportarénában, így távol került a feljutástól.

Korábban 30 alkalommal találkozott a két csapat, s jelentős volt a szlovén fölény: 23 sikerük és 2 döntetlen mellett ötször nyertek a magyarok. Ráadásul világbajnokságon még sosem sikerült felülmúlni a szlovénokat: mind a nyolc eddigi összecsapást ők nyerték. A legutóbbi találkozón, két héttel korábban a vb-felkészülés alatt Bledben 3-2-re győzött Jarmo Tolvanen együttese.

Budapest, 2018. április 25.
Vay Ádám kapus (b) és Szirányi Bence (j), valamint a szlovén Andrej Hebar a divízió I/A-s jégkorong-világbajnokság Magyarország - Szlovénia mérkõzésén a Papp László Budapest Sportarénában 2018. április 25-én.
MTI Fotó: Czagány Balázs

Az olaszok felett diadalmaskodó csapat soraiban változtatott a szövetségi kapitány: Erdély Csanád felkerült az első sor támadótriójába, Benk András átvette a helyét a negyedik sorban, míg a 13. csatár Bodó Christopher volt. A kapuban ezúttal is Vay Ádám állt. A mérkőzés szlovén nyomással és lehetőségekkel indult, Vaynak több kisebb védést kellett bemutatnia amíg az első magyar helyzetre sor került: a 6. percben Sebők Balázs tört kapura, ám Gasper Kroselj védett. A 7460 fős közönség nagy része "Harcoljatok, harcoljatok!" felkiáltásokkal buzdította a házigazdát, ám a tavaly még a világelitben szereplő szlovénok megszerezték a vezetést: Aleksandar Magovac erős lövése nyomán talált utat a kapuba a korong. Szlovén emberelőnyben a csapatkapitány Vas János harcossága ért kis híján gólt, ám háttal az üres kapu mellé lőtt. Kroselj botja eltört az esetnél, a hálóőr bő egy percig üres kézzel állt kapuja előtt. Lassan éledezett a házigazda, ám ebben a szakaszban is a szlovénok akarata érvényesült - 24-9 volt a lövések aránya a javukra a harmadban -, bár betalálni emberelőnyben sem tudtak újra. A közönség Vay Ádámot éltette, majd fórban nem sikerült egyenlíteni.

Budapest, 2018. április 25.
Vay Ádám kapus (j) és Szirányi Bence (b), valamint a szlovén Andrej Hebar (k) a divízió I/A-s jégkorong-világbajnokság Magyarország - Szlovénia mérkõzésén a Papp László Budapest Sportarénában 2018. április 25-én.
MTI Fotó: Kovács Tamás

A második húsz percet határozottabb játékkal kezdte a magyar válogatott, s már a harmad elején emberelőnyt harcolt ki, Sebők pedig remek egyéni megoldással, két szlovén bekk között átbújva egyenlített. A szurkolótábor egyre hangosabb bíztatással értékelte a sorban érkező magyar rohamokat, ám - a játék képét tekintve némileg váratlanul - újabb gólt a szlovén együttes szerezett: Jan Urbas használt ki egy védekezési megingást. Ismét egy magyar emberelőny következett, ígéretes lehetőségekkel, ám ezúttal találat nélkül. A játékrész magyar emberhátránnyal zárult, az eredmény viszont nem változott.

Budapest, 2018. április 25.
Erdély Csanád (elöl) és a szlovén Aleksandar Magovac a divízió I/A-s jégkorong-világbajnokság Magyarország - Szlovénia mérkõzésén a Papp László Budapest Sportarénában 2018. április 25-én.
MTI Fotó: Kovács Tamás

A feszült hangulatú záró felvonás első felében kevés helyzet adódott, főleg a mezőnyjáték dominált. Az utolsó tíz perchez közeledve aztán előbb Sofron István, majd Hári János előtt adódott nagy lehetőség, előbbinél egy védő, utóbbinál a kapuvas mentette meg a szlovénokat az egyenlítéstől. Szlovén időkérés következett, ám a játék képe nem változott, továbbra is sok keménykedés jellemezte. Hét perccel a dudaszó előtt emberelőnybe került a házigazda, azonban csak helyzetekig jutott. A túloldalt viszont félpályás korongszerzés után négyen vitték egy magyar védőre a korongot, s Bostjan Golicic értékesítette a helyzetet. Kapuslehozatallal próbálkozott a magyar válogatott, ám Sabahudin Kovacevic a korongbedobás után távolról azonnal bevette a magyar kaput. Bár a végéig küzdött a szépítését a magyar válogatott, gólra már nem futotta. A magyarok legjobbja a 93,48 százalékos hatékonysággal védő Vay, míg a szlovénoké az első gólt szerző Magovac lett. https://youtu.be/6Yw8amxqFOw A szurkolók - a hagyományoknak megfelelően - ezúttal is elénekelték a csapatnak a himnuszt. Vereségével távol került a feljutástól a magyar válogatott, amely csütörtökön a lengyelekkel játszik szinte ki-ki mérkőzést a kiesés elkerüléséért, majd a britek elleni szombati összecsapással zárja a házigazda világbajnokságot. Az első két helyezett feljut a 16 csapatos elitbe, az utolsó pedig 2019-ben a divízió I/B-ben szerepel majd. Eredmény, 3. forduló: Szlovénia-Magyarország 4-1 (1-0, 1-1, 2-0) ------------------------------------------ gólszerzők: Magovac (7.), Urbas (30.), Golicic (56.), Kovacevic (57.), illetve Sebők (26.)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.