Kultúra

Hétfőn kezdődik a jubileumi Simándy-énekverseny Szegeden

Hétfőn kezdődik a jubileumi Simándy-énekverseny Szegeden

2018. április 20., péntek
Hétfőn kezdődik a jubileumi Simándy-énekverseny Szegeden

Hétfőn kezdődik a tizedik Nemzetközi Simándy József Énekverseny, a klasszikus énekes tehetségkutatón három kategóriában, 36 éves korig mutatkoznak be a magyar és külföldi tehetségek - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A versenyre több mint százan jelentkeztek, a legtöbben Magyarországról és a határon túli magyar zenei intézményekből, de érkeznek versenyzők Szegedre Európa országai mellett Mexikóból, Indiából és a Távol-Keletről is. A legfiatalabbaknak, a zeneművészeti szakgimnáziumok növendékeinek az elődöntőben egy szabadon választott dalt, vagy áriát, a döntőben pedig két különböző stílusú művet kell előadniuk. A felsőfokú tanulmányaikat folytató alap-, illetve mesterképzésben résztvevő hallgatók, valamint a 36 esztendősnél fiatalabb művészek már három fordulóban mutatkoznak be, az elődöntőben egy, a középdöntőben és a döntőben három művel.

A produkciókat az Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója vezette nemzetközi zsűri értékeli. A verseny díjkiosztó gálahangversenyét - melyen az ifjú énekestehetségeket a Szegedi Szimfonikus Zenekar kíséri Gyüdi Sándor vezényletével - vasárnap este rendezik a Szegedi Nemzeti Színházban.

Simándy József 1916-ban Kistarcsán született, már elmúlt húszéves, amikor elkezdett éneket tanulni Posszert Emília opera-énekesnőnél. Magánénekesként a Szegedi Nemzeti Színház tagjaként Carmen Don Joséjának szerepében léphetett először színpadra 1946-ban, Vaszy Viktor karmester irányításával. 1959-ben Hunyadi Lászlójával indult újra a Szegedi Szabadtéri Játékok. Pályafutása során harmincöt tenorszerepet énekelt operaszínpadon, alakja azonban mégis összeforrt Erkel Ferenc Bánk bánjának címszerepével. 1997-ben hunyt el Budapesten. A Simándy József emlékét őrző versenyt 1998-ban - egykori szegedi főiskolai énektanárával - Sinkó Györggyel együtt Temesi Mária alapította. Az elmúlt húsz év során a megmérettetés Magyarország legnagyobb hagyományokkal rendelkező énekversenyévé vált, és olyan tehetségek mutatkoztak be rajta, akik azóta hazai és nemzetközi karriert futottak be.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.