Közélet

Az első világháborúról nyílik kiállítás Ópusztaszeren

Az első világháborúról nyílik kiállítás Ópusztaszeren

2018. április 26., csütörtök
Az első világháborúról nyílik kiállítás Ópusztaszeren

Az első világháborúról nyílik kiállítás szombaton az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, a centenárium alkalmából rendezett tárlathoz kapcsolódva konferenciát is szerveznek - tájékoztatta az intézmény marketingvezetője az MTI-t.

Kodácz Csengele elmondta, hogy a Nagy Háború emlékezete című kiállítás korabeli fotók, tárgyak, dokumentumok, installációk és egyenruha-rekonstrukciók segítségével idézi meg az 1914 és 1918 között zajlott első világháborút. A már a kortársak által is Nagy háborúként emlegetett világháború 600 ezer magyar hősi halottját siratták a túlélők, az első világégés maradványaként testi-lelki rokkantak, árvák, özvegyek, csonka családok százezrei életük végéig hordozták súlyos terheiket.A tárlatot Hegyi Endre, Radics Béla és Szanka József magángyűjteményének anyagából állították össze. A korabeli fotók, dokumentumok, tárgyak mellett egy csatatér, egy vezetői szállás, egy tábori kórház és egy temető részletének installációja idézi meg a világháború korszakát.

Az emlékpark látogatóközpontjában augusztus végéig látható tárlat megnyitóját követő konferencián az érdeklődők megismerkedhetnek többek között a modern kor hadviselésével, a háborús propaganda és sajtóirányítás módszereivel is.

Szombaton délután tartják a parkban a KerekEmese történelmi, néprajzi, természetismereti vetélkedő döntőjét. Az idei megmérettetésen több mint 120 csapatban csaknem hatszáz gyerek indult az ország minden tájáról és a határon túlról. Az évről-évre változó tematikájú verseny feladatai közül az elmúlt esztendők során több is kapcsolódott az I. világháborúhoz. A vetélkedő döntőjén - szellemi és fizikai próbák során - idén az előzetes fordulók korosztályonkénti legjobb 12-12 csapat vesz részt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.