Politika

"Tízezernyi migránst kellene befogadnia Magyarországnak az új kvótatervek alapján”

"Tízezernyi migránst kellene befogadnia Magyarországnak az új kvótatervek alapján”

2018. március 4., vasárnap
"Tízezernyi migránst kellene befogadnia Magyarországnak az új kvótatervek alapján”

Bár az elmúlt hónapokban az EU-ban látszólag kevesebb szó esett a migránsok kötelező szétosztásáról, valójában több fronton is gőzerővel zajlik a kvótarendszer előkészítése. Az Alapjogokért Központ szerint az Unió soros bolgár elnöksége a napokban készített egy javaslatot a dublini rendelet reformjáról, melynek központi eleme a már jól ismert megoldás: az EU „túlterhelt”tagállamaiból kellene szétosztani a migránsokat a többi ország között.

A tervezet alapján akkor lépne életbe az új mechanizmus, ha egy tagállamban több menedékkérelmet nyújtanak be, mint az ország előre meghatározott kvótája. A tavalyi évben az Unió területén benyújtott kérelmek számából kiindulva

ez Magyarország esetében évente nagyjából 10 500 migráns befogadását jelentené

- az Alapjogokért Központ elemzése alapján. A migránskvóta másik építőkockáját „uniós áthelyezési keretnek” neveznék és abban különbözne előbbiektől, hogy itt nem az uniós tagállamok területéről, hanem az EU-n kívülről kerülne sor az ENSZ által meghatározott számú bevándorló áttelepítésére és szétosztására. Nem csak ebben érhető azonban tetten az EU és az ENSZ közötti kooperáció a bevándorlás ösztönzése érdekében, hiszen a fenti uniós mechanizmusok keretét a migrációról, valamint a menekültekről szóló globális ENSZ-paktumok adnák. A tervek szerint mindezen felül az uniós Kohéziós Alap forrásai ezentúl egyfajta fegyelmező eszközként szolgálnának, mellyel "jobb lelátásra" lehet bírni a kvótákat ellenző tagállamokat. Ugyancsak a "renitens tagállamok" fegyelmezését szolgálják a Lengyelországgal és Magyarországgal szemben előkészített és a 7. cikk szerinti eljárásra vonatkozó dokumentumok, valamint az Európai Parlement készülő jogállamiság-jelentése is. A luxemburgi raportőr után Engel-jelentésként is emlegetett dokumentum szintén összekapcsolja a migrációt és a jogállamiságot és azt sürgeti, hogy az Unió vezetői végre tényleg alkalmazzák be az eddig csak elrettentésül szolgáló 7. cikkelyt a migránsokat nem "kellő mértékben" befogadó tagállamokkal szemben. A kvótapártiak valódi célja azonban nem csak a bevándorlók szétosztása, hanem a kierőszakolt multikulturális társadalmak létrehozásán keresztül a tagállami szuverenitás végleges meggyengítése.

Ez az előfeltétele ugyanis egy olyan föderális Európa létrehozásának, melyben többé már nincs szükség az erős nemzetállamokra.

A részletes elemzést

IDE KATTINTVA

lehet elolvasni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.