Sport

Röplabda: a múlt kötelez

Röplabda: a múlt kötelez

2018. március 7., szerda
Röplabda: a múlt kötelez

Az immáron 27. alkalommal megrendezett Szeged kupa kapcsán a város egyik legnagyobb röplabda ikonjával, Csíkos Gáborral beszélgettünk a sportág helyi múltjáról, jelenéről és jövőjéről.Csíkos oszlopos tagja volt annak a Medikémia Szegednek, amely 1995-ben Magyar bajnokságot nyert, jelenleg a KRA női utánpótlás csapatának az edzője.

-Milyen volt az idei Szeged kupa?

-Elég kaotikus volt, hiszen negyvennégy gyerekcsapatot kellett két napon keresztül bepréselni hat pályára. Ez minden szempontból nagyon megterhelő, de a gyerekek a várakozást leszámítva nagyon jól viselték. Le a kalappal a szervezők előtt, hogy minden évben képesek ezt megrendezni.

-Mekkora presztízse van ennek a tornának?

-

Ez egy olyan nívós torna ahol képviselteti magát szinte minden magyarországi csapat. Itt egy jó eredményt elérni az egy óriási fegyvertény. Néha nagyobb elismerésnek örvend az a csapat, amelyik itt elér egy jó helyezést, mint az amelyik a magyar bajnokságban vagy az OMK-ban jól szerepel.

A kupa melyet Bezdán István és Markovics András közösen indított, már közel 30 éves múltra tekint vissza. Az eleinte az úttörő korú gyermekek számára indult kupán az évek során folyamatosan nőtt a résztvevő csapatok száma, így mára Magyarország legnagyobb utánpótlás röplabda tornájává nőtte ki magát. A Szeged kupa mellett minden ősszel megrendezik a Markovics kupát, a fiatalon elhunyt alapító emlékére.

-Milyen érzések fognak el mikor hazatérsz Szegedre?

-Én mindig szívesen jövök vissza Szegedre. A város röplabda élete egyre magasabban szárnyal és jó visszatérni úgy, hogy lehet tanulni valami újat a szakmáról. A szegedi röplabda motorját képező emberek nagyon jó barátaim, velük mindig jókat szoktunk nosztalgiázni mikor itthon vagyok.

Csíkos Gábor mindig örömmel tér haza Szegedre. (fotó: SZRSE)

-Sokan talán nem is tudják, hogy Szegednek egykor magyar bajnok röplabda csapata volt. Hogy emlékszel vissza a Medikémiás időszakodra?

-

Nagyon rég volt már, de sose fogom elfelejteni azt a 20-25 évvel ezelőtti időszakot, mert az volt életem egyik legmeghatározóbb periódusa. Kétszer voltunk magyar bajnokok és háromszor kupagyőztesek. Fiatalon ezt megélni egy felemelő érzés, rengeteget kaptam a szegedi röplabdától és a pályafutásom további szakaszában is kamatoztattam azt a tudást, amit a Medikémiánál szereztem. Akárhova sodort az élet én mindenhova vittem magammal ezt a szegedi érzést, megmaradtam mindig is szegedinek.

-Hogy látod a szegedi röplabda jelenét? Megismétlődhet-e a 20-25 évvel ezelőtti aranykorszak?

-

Lendületben van most a női röplabda Szegeden, nagyon örülnék ha megvalósulhatna nekik az a biztos háttér amire feltudnának építeni egy olyan rendszert amiben kialakulna a minőségi röplabdázás Szegeden. Ha ez összejönne, akkor akár NB I-ben is tudnáknak szerepelni a lányok.

Én úgy gondolom, hogy erre van lehetőség hiszen egy

nagyon elhivatott és motivált szakmai gárda veszi körbe a csapatot és jó úton haladnak a céljaik elérése felé.

-És a férfiak esetében?

-

Nagyon bízom benne, hogy a férfi vonalon is bekapcsolódik előbb-utóbb Szeged a röplabda vérkeringésébe, a múlt alapján mindenképpen a legjobban közt lenne a helye.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.