Közélet

Megfeleződött az állami devizaadósság

Megfeleződött az állami devizaadósság

2018. március 30., péntek
Megfeleződött az állami devizaadósság

Az államadósságon belül a deviza részarányát 22 százalékra sikerült csökkenteni tavaly év végére a 2010-es 50 százalékról, és a tervek szerint az idei év végére elérhető a 20 százalék alatti arány - mondta Barcza György, az Államadóság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója az M1 aktuális csatornán pénteken.

Felidézte, 2010-ben azért is volt rendkívül magas a devizaarány, mert 2008-ban Magyarország felvette az EU és az IMF közös hitelét, ami 20 milliárd euró nagyságrendet tett ki. Nagy erőfeszítéseket kellett tenni, hogy a devizában fennálló államadósság arányát csökkentse az ország, és ebben jelentős szerepe volt a lakossági állampapír-vásárlásnak - hangsúlyozta a vezérigazgató. Úgy fogalmazott, ez mindenki számára előnyös helyzet, az ÁKK biztonságos befektetést és vonzó kamatot ajánl, az ország pedig nyer azzal, hogy a sérülékenység csökken, az állami finanszírozás biztos lábakon áll. Barcza György elmondta: forint állampapírok kibocsátásával a nagybani, illetve a lakossági piacon gyűjti be az ÁKK azt a forintforrást, amiből a lejáró devizaadósságot törleszteni tudják. Forintforrást be tudnak vonni néhány nemzetközi intézménytől is - jelezte.Ha a következő években tartják a jelenlegi irányt, akkor 2022-re 10 százalékra, illetve az alá csökkenne az állami devizaadósság aránya, ami az jelentené, hogy 1973 óta messze a legalacsonyabb devizaarány alakulna ki, gyakorlatilag megszabadulna az ország a devizában fennálló adósságtól - hangsúlyozta az ÁKK vezérigazgatója.  

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.