Közélet

Még egy hétig lehet delegáltakat küldeni a választási bizottságokba

Még egy hétig lehet delegáltakat küldeni a választási bizottságokba

2018. március 16., péntek
Még egy hétig lehet delegáltakat küldeni a választási bizottságokba

Még egy hétig, március 23-ig jelenthetnek be delegáltakat a választási bizottságokba az áprilisi választáson jelöltet állító pártok és független jelöltek.

A jogszabály szerint a választási bizottságoknak - a választott tagokon felül - a választókerületben induló jelöltek által delegált tagjai is vannak.

A szavazatszámláló bizottságokba - országosan 10 286 van - és az egy szavazókörös településeken a helyi választási bizottságokba két-két tagot küldhetnek a választókerületben induló egyéni képviselőjelöltek, illetve országos listát állító pártok és nemzetiségi önkormányzatok, valamint a független jelöltek.

Az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságba (oevb) egy-egy tagot delegálhat az egyéni jelöltet állító jelölőszervezet, illetve a független jelölt. A közös jelöltet, illetve listát állító szervezetek közösen bízhatnak meg delegáltakat. A választási bizottságok megbízott tagjait március 23-án 16 óráig kell bejelenteni.

A jelölőszervezeteknek, független jelölteknek érdeke, hogy valamennyi választási szervbe delegáljanak tagot, mivel így saját megbízottaikon keresztül győződhetnek meg a választás tisztaságáról, ellenőrizhetik azt, és részt vehetnek az esetleges jogviták eldöntésében.

A választási bizottságokban ülő választott és megbízott tagoknak azonos jogaik és kötelezettségeik vannak. A párt által megbízott tag a bizottság rendelkezésére álló valamennyi információt megismerheti. A tevékenysége során tudomására jutó személyes adatokat azonban sem az őt megbízó pártnak, sem másnak nem adhatja ki. 2014-ben az országgyűlési választáson csaknem 41 ezer pártdelegált vett részt a szavazatszámláló bizottságok munkájában.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.