Politika

Inkább a pénzt választotta a balatoni villa helyett Botka László

Inkább a pénzt választotta a balatoni villa helyett Botka László

2018. március 22., csütörtök
Inkább a pénzt választotta a balatoni villa helyett Botka László

Készpénz helyet egy balatoni villával is kifizethették volna Botka Lászlót – mondta a Magyar Időknek az a vállalkozó, aki állítása szerint 125 millió forint kenőpénzt fizetett ki a szocialista politikusnak egy pécsi ingatlanügyletben nyújtott segítségéért. Egy tanú megerősítette: az MSZP-s polgármester Hagyó Miklós társaságában nézett meg öt fonyódi villát, mivel azonban a felújításukra éveket kellett volna várni, Botka inkább a készpénzt választotta.

Átváltotta volna a Szent István-akna megszerzéséért „járó” kenőpénzt egy balatoni villára Botka László – közölte a Magyar Időkkel F. Attila, az a vállalkozó, aki a pécsi ingatlant megvásárolni szándékozó német befektetők közvetítője, megbízottja volt a 2000-es években. Az esetről egy tanú azt mondta a lapnak:

„a cégcsoportunknak abban az időben két nagyobb projektje volt. Az egyik a Szent István-akna, a másik a fonyódi villapark, amely öt történelmi villa teljes körű felújítását és értékesítését jelentette.”

A férfi F. Attilával egybehangzóan állítja: a szocialista politikus, Szeged polgármestere az egyiket kinézte magának, végül azonban nem kötöttek üzletet. – Hagyó Miklós társaságában tekintette meg az épületeket Botka László.Mindkettejüknek tetszett a környék, elvégre az ott a Balaton Rózsadombja, viszont a felújításra nem akartak éveket várni, ezért nem lett semmi a dologból – idézte fel az esetet a lapnak az egyelőre névtelenséget kérő tanú. A férfi hozzátette: egy nyaraló ára körülbelül 150 millió forint lett volna. Ez az összeg majdnem annyi, mint amennyit F. Attila szerint a pécsi projekt „megsegítéséért” fizettek ki az MSZP-s polgármesternek.

Abban az esetben, ha meg tudtunk volna állapodni, Botka úr az ingatlant kapta volna meg

- állítja a férfi, aki szerint "így megkímélték volna a céget a nyűgös készpénzkivételtől, szóval ez egy kulturált adminisztratív módja lett volna az ügy elintézésének" – fogalmazott a vállalkozó.

Botka László ezek szerint tehát nem lett egy balatoni villa tulajdonosa, viszont F. Attila állítása szerint készpénzben megkapta azt a 125 millió forintot, amiben megegyeztek.

Erre tekintettel említésre méltó, hogy egy évvel később, 2007-ben a szegedi polgármester a feleségével együtt vásárolt egy nyaralót Szuha-Mátraalmáson, aminek fele részben tulajdonosa.

A magyar üzletember februárban vádolta meg Botka Lászlót egy vallomáson keresztül. Akkor azt állította a férfi, hogy összesen 250 millió forintot kért zsebbe Botka László és Toller László azért, hogy tető alá hozzanak egy ingatlan üzletet Pécsen. Botka hozta a projektet, Toller simítgatta helyben az ügyeket és közösen intézkedtek a Gazdasági Minisztériumban. A férfi azt állítja, a milliárdos építési buliban a kenőpénzeket személyesen vették át a politikusok. A befektető magyar partnere maga is reklámszatyorban hordta a pénzt a MSZP-s politikusoknak.

A pénzt jellemzően tíz- és harmincmilliós részletekben fizették ki – közölte most a Magyar Időkkel a vállalkozó. A férfi azt mondta: az első alkalommal ő maga adott át ötvenmillió forintot a Kossuth térhez közeli Biarritz étterem különtermében a két szocialista politikusnak.

A későbbiekben a cég valamelyik kollégája vitte az összegeket, általában Szegedre, a polgármester házához. A vállalkozó hangsúlyozta, hogy állításait tanúk igazolják.

Lapunkban többször is foglalkoztunk az üggyel, a korábbi írásainkat

IDE kattintva

lehet elolvasni.

Botka László eddig mindössze egyszer szólalt meg az ügyben, akkor tagadta a vádakat és azt mondta, a férfi minden egyes mondata hazugság.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.