Közélet

Így fortyog az izzó bazaltláva a Pokol Kapujában

Így fortyog az izzó bazaltláva a Pokol Kapujában

2018. március 2., péntek
Így fortyog az izzó bazaltláva a Pokol Kapujában

Dr Szilassi Péter docens második etiópiai útjáról mesélt a Szegedi Tudományegyetemen

Gyertyák a vulkánnál… - Etiópia emlékexpedíció 2018. című előadásán. Az emléktúra célja a helyiek által „Pokol Kapuja” - ként emlegetett Erta Ale vulkán volt.

A tavasz első napján kinn hótakaró és mínuszok, bent az egyetem Krajkó Gyula termében a legforróbb kontinens „Rejtélyes Abesszíniájának” képei. „2012 januárjában három barátunkkal Etiópiában jártunk, ez a túra tragikus véget ért. Fábián Tamás kollégámat és Dr. Szabad Gábor szegedi kutatóorvost fegyveres támadás érte, mindketten életüket vesztették.” – idézi fel a szomorú eseményeket Szilassi Péter, a Szegedi Tudományegyetem földrajztudósa.

A szakembernek 2012-ben nem volt lehetősége megtekinteni az Erta Ale vulkánt, viszont 2017 decemberében eljutott a hegyhez. Másodszor is elutazott – harmadmagával - Etiópiába. Az emléktúrát nem pusztán önerőből, hanem a magyar kormány és a Fábián Tamás Alapítvány anyagi támogatásával sikerült megvalósítaniuk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Etiópia tizennégy Magyarországnyi területű ország Afrikában. Nyolcvannégy törzs osztozik területén, akik egymás nyelvét sem beszélik. Nagyon fiatal a népessége, a lakosság fele 16 évesnél fiatalabb gyermek. A harmadik világ más országaihoz hasonlóan itt is rendkívüli a szegénység, bár az ország gazdasága több mint 10 százalékkal nő évente.

„Hisszük és valljuk azt a gondolatot, hogy ésszel járom be a Földet!” – mondta a földrajztudós.

Jelmondatával - amit a Magyar Földrajzi Társaságtól kölcsönzött – hangsúlyozta, egy országot természeti csodái és kulturális sokszínűsége egyszerre jellemeznek. Szilassi Péter járt a Föld egyik legforróbb részén, a Danakil-mélyföldön. Elmondta, mennyire szerencsések vagyunk mi európaiak a harmadik világ lakóihoz képest.

Az etióp sóbányászok negyvenkét fokos hőségben 12 órán keresztül törik a kőtömböket, 2000 forintnak megfelelő napibérért.

Az Erta Ale vulkán kráterének peremén a szakember olyan videofelvételt készített, amiről korábban álmodni sem mert. Kisfilmjén izzó bazaltláva folyam fortyog lefelé a hegy oldalán.

Szilassi Péter kiemelte, itt értette meg miért ragaszkodtak a vulkánhoz első útjuk során elhunyt barátai.

„A vulkán kráterének peremén nemcsak Tamás és Gábor, hanem saját álmom is valósággá vált” – mesélte a tudós.

Az emléktúra a Világörökség részeként számon tartott Lalibela monolit építményeinél ért véget. Az egy tömbből kifaragott templomokhoz Szenteste értek, személyesen élhették át a több ezer éves ortodox keresztény hagyományokat.

Szilassi Péter földrajztudós álma végre valósággá vált az etiópiai Pokol Kapujánál. A vulkáni hegy oldalában pedig a gyertyaláng mellett tábla is őrzi a két barát emlékét. Tóth Péter

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.