Hírzóna

Idős bácsit megverő és kiraboló bűnözőket ítélt el a szegedi ítélőtábla

Idős bácsit megverő és kiraboló bűnözőket ítélt el a szegedi ítélőtábla

2018. március 9., péntek
Idős bácsit megverő és kiraboló bűnözőket ítélt el a szegedi ítélőtábla

Jogerősen 11, illetve nyolc és fél év fegyházbüntetéssel sújtott pénteken a Szegedi Ítélőtábla három vádlottat, aki 2013-ban otthonában éjszaka rabolt ki egy kilencvenéves férfit.

A táblabíróság életveszélyt okozó testi sértés bűntettében és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek az elsőrendű vádlottat, társait rablás bűntettében marasztalták el.

A korábban már büntettet, 2013 elején kisebb lopásokat elkövető vádlottak egy ételkihordással foglalkozó ismerősüktől tudták meg, hogy a későbbi sértett rosszul lát, az egyik fülére süket, és szinte mindig egyedül tartózkodik a lakásban, kutyát nem tart, vendégeket sem nagyon fogad.

Ismerősük - aki bűnsegédként elkövetett lopás kísérletért egy év tíz hónap három évre felfüggesztett börtönt kapott - azt is elmondta, hogy a férfi otthon 600-800 ezer forint készpénzt tart, amit könnyen el lehet hozni. A vádlottak 2013. február 27-én későn este mentek a sértett otthonához. Ketten az ablakon keresztül másztak be az épületbe, és értékek után kezdtek kutatni. A zajra felébredt az idős férfi, akit először az elsőrendű vádlott ütött meg.

A sértett földre került, a vádlottak tovább kutattak, de mivel csak néhány ezer forintot találtak, az egyik támadó belerúgott a fekvő férfiba. Az elsőrendű vádlott ezután többször fejen ütötte, fojtogatta, miközben folyamatosan azt kérdezgette, hol a pénz.

A vádlottak semmi érdemlegeset nem találtak, holott a házban ekkor több mint 3,5 millió forint készpénz, 4 millió forint értékű takarékbetétkönyv volt elrejtve a kamrában, míg az egyik szobai szekrényben 123 ezer forint készpénzt tartott a ház gazdája. A bántalmazás következtében a sértett életveszélyes sérüléseket szenvedett, súlyos egészségromlás alakult ki nála, ami 2013. május 28-án bekövetkezett halálig fennmaradt. A szakértői vélemény szerint a bántalmazás következtében kialakult tartós egészségromlás közvetve járult hozzá az idős férfi halálához. Döntésével az ítélőtábla - a jelentős időmúlásra tekintettel - valamennyi vádlott esetében enyhítette a Gyulai Törvényszék által első fokon kiszabott büntetéseket.  

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.