Hírzóna

Folyamatosan dolgoznak a hóeltakarításon, de úgy látszik, ez sem elég

Folyamatosan dolgoznak a hóeltakarításon, de úgy látszik, ez sem elég

2018. március 2., péntek
Folyamatosan dolgoznak a hóeltakarításon, de úgy látszik, ez sem elég

A hóhelyzet és az utak állapota miatt ismét felkerestük azokat a cégeket, amik az útjaink karbantartásáért felelősek.

A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. gyakorlatilag ugyanazt tudta mondani,

mint pár napja

. Teljes gép és emberi állománnyal azon fáradoznak, hogy járhatók legyenek az utak, hogy a buszmegállók és járdák tiszták legyenek. Mikor rákérdeztünk, hogy ugyanakkora kapacitással dolgoznak-e most is, mint pár napja, Makrai László a következőt mondta:

„Hát ennyi kapacitásunk van. Igen, Igen.”

Hozzátette, hogy ez 100 embert, 4 alvállalkozót, és 15 munkagépet jelent. Az utak takarításának technikájáról ismét csak annyit tudott mondani, hogy még ez a mennyiség is az, aminél leginkább a sózást lehet bevetni, mert az útjaink minősége, sok helyen az ekézést még ennél a hómennyiségnél sem teszik lehetővé. Ezt viszont kiegészítette azzal, hogy ahol felújított útszakaszok vannak, mint a Tisza Lajos körúton, vagy mint a Deák Ferenc utcán, ott elmentek az ekékkel. A sózást már tegnap este 6-7 óra magasságában elkezdték, de az így keletkezett sárgásbarna havat már az utakon járó autók kerekei kell, hogy lejárják. Makrai László hangsúlyozta, hogy ezeknek a sózásoknak a lényege, hogy az utak jégbordáit megelőzzék, ami akkor sikerül, ha hamarabb kiszórják a sót, mint ahogy a havat a kocsik lejárják.

Fotó: Kovács Ferenc

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. sem tétlenkedett, ők tegnap késő délután óta minimum két alkalommal végeztek a teljes közúthálózaton sószórási munkákat. A megyében tegnap este óta 29 munkagépjük dolgozik, ebből 9 szegedi területeken. Szegeden eddig 10-12 centiméternyi friss hó hullott, így az alászórási és síkosságmentesítési munkákon kívül hajnal óta legalább egy alkalommal valamennyi úton végeztek ekézést is, ezen folyamatosan dolgozik most is 9 munkagép. Csongrád megyében este óta 433 tonna, míg csak a szegedi mérnökségük 110 tonna sót szórt ki. A hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat tehát tegnap óta is folyamatosan, 12 órás váltott műszakokban végezik a megye 1426 kilométeres közúthálózatán.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.